CARAŞ-SEVERIN – Deşi s-au înregistrat la nivel naţional câteva cazuri de gripă în acest sezon, la nivelul judeţului nu s-au comunicat decât viroze şi pneumonii!
Chiar dacă simptomele sunt asemănătoare, în acest sezon termenul „twindemic“ fiind, potrivit experţilor, cel care surprinde suprapunerea gripei şi a pandemiei COVID-19, cu efecte devastatoare, nu au fost semnalate, deocamdată, asemenea suprapuneri. Altfel spus, COVID-ul e COVID, iar gripa, gripă. Noi n-am avut încă gripă în judeţul nostru, doar viroze şi pneumonii.
La cel mai mic guturai sau semne de răceală, asociate cu febră, oamenii se îngrijorează însă, nu cumva să fi fost atinşi de noul coronavirus. Unii se încurajează singuri, mai ales dacă guturaiul se opreşte după două-trei zile de paracetamol, punându-l pe seama frigului, la fel şi cu febra. Mai rău e în cazul celor care îşi pierd mirosul şi gustul, aceştia deja sunt convinşi că au luat COVID-ul de pe undeva, fără să facă testul, fiindcă nu e, totuşi, la îndemâna oricui să-l plătească. Alţii se liniştesc după ce le vin rezultatele negative, care confirmă că a fost doar o simplă răceală. Cel mai indicat este, totuşi, ca persoanele aflate în acestă situaţie să contacteze imediat medicul de familie, care va şti ce este de făcut.
În anii trecuţi, evoluţia gripei sezoniere ocupa zilnic în această perioadă spaţiul editorial în mai toate publicaţiile, formele grave soldate cu decese fiind cele care ne îngrijorau. Motiv pentru care până şi cei care nu se vaccinau antigripal au căutat cu disperare vaccinul salvator prin farmacii. Culmea a fost că interesul populaţiei cu risc, grupe care au avut asigurat gratuit vaccinul antigripal prin Ministerul Sănătăţii, a scăzut nejustificat, pe fondul celui de-al doilea val de COVID-19.
Potrivit situaţiei transmise de medicul epidemiolog Mircea Borcău, în Caraş-Severin s-au înregistrat, în săptămâna 11 – 17 ianuarie 2021, 156 de viroze respiratorii, din care 18 au necesitat internare. De asemenea, au fost 27 de pneumonii, din care 11 cazuri au fost spitalizate, însă avem „zero“ cazuri de gripă. Nimeni nu scapă, fiindcă toate categoriile de vârstă au fost semnalate, cele mai multe fiind la grupa de peste 65 de ani.
Pericolul izbucnirii unei epidemii de gripă nu a trecut, de aceea Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin îndeamnă populaţia să se imunizeze şi cu vaccinul antigripal, întrucât acesta este disponibil în prezent, prin medicul de familie, pentru toate grupele populaţionale. Încă de la începutul anului, dozele rămase nefolosite au fost redistribuite DSP-urilor, judeţului nostru fiindu-i repartizate 15.000 de doze, care deja au început să fie solicitate de unele cabinete medicale. Se face însă precizarea că între cele două imunizări, respectiv vaccinul anti-COVID şi cel antigripal, este necesară o pauză de 28 de zile.
JCS-Alexandra Gorghiu