DALBOŞEŢ – Dr. Nistor Becia, un tânăr din comuna Dalboşeţ, este coautorul unui studiu deosebit în domeniul psihologiei. Totodată, Nistor Becia este psiholog senior în Ţara Galilor şi doctor la Institutul Metania din Londra!
Noi, cei de astăzi, mai în vârstă sau mai tineri, trăim o perioadă în care, în decursul a cinci sau șapte decenii, societatea omenească a cunoscut schimbări care nu au mai avut loc în decurs de două milenii. Omenirea a asimilat o lume nouă, care a venit cu modificări radicale în varii domenii: telecomunicații, mod de a călători, al libertății, al apariției internetului, al automatizării, cât și al noilor principii și relații între state, al globalizării și multe altele.
Trecerea aceasta dinamică de la o lume veche, trăită firesc, la o alta în continuă viteză, a avut urmări și bune și mai puțin bune asupra noastră, a oamenilor, ducând la intrarea în depresie a peste 150.000.000 de persoane la nivelul întregului mapamond. De aceea, rolul psihologului în viața noastră este din ce în ce mai necesar.
Ținând cont de toate acestea, psihologii români se străduiesc să țină pasul cu tot ce este nou în acest domeniu. Așa a apărut la Editura Asociația Psihologilor Atestați din România, filiala Brașov, lucrarea „Supervizarea Clinică – Ghidul de Buzunar al Terapeutului”- avându-i ca autori pe Camelia Băncilă și Nistor Becia. Cartea vine ca o noutate în domeniul psihologiei deoarece supervizarea este larg răspândită în domeniul serviciilor de terapie psihologică, oferind furnizorilor de servicii și de instruire o imagine de ansamblu și o înțelegere mai profundă a ceea ce este necesar pentru a putea să organizeze, să predea și să promoveze supervizarea de calitate în domeniul terapiilor psihologice și nu numai.
În prima parte a cărții, cititorul avizat va găsi aspecte teoretice prețioase, precum: obiectivele și descrierea supervizării clinice, competențele supervizorului clinic, principii și exemple de supervizare, responsabilități și relații supervizor/supervizați și reguli fundamentale, semnate de psiholog Camelia Băncilă, președinta Filialei Brașov din cadrul Colegiului Psihologilor din România, ce a urmat Cursul de Supervizare Clinică în Marea Britanie.
Partea a doua a lucrării cuprinde două Studii de caz pentru Supervizarea Clinică ce îi aparțin psihologului de origine română Nistor Becia, doctor în Consiliere Psihologică și Psihoterapie a Institutului Metania din Londra. Aceste studii de caz sunt cu atât mai importante cu cât autorul vine cu exemple amănunțite asupra modului cum trebuie să se desfășoare o ședință de terapie și impactul pe care acesta îl are asupra subiectului (pacientului) avut în studiu.
Dr. Nistor Becia este stabilit în Marea Britanie și lucrează în domeniul clinic din anul 2009. Până în aprilie 2020 a fost coordonatorul Departamentului de Psihologie al spitalului privat de psihiatrie „Priory” din Țara Galilor, iar acum practică pe o funcție de conducere ca și Psiholog “Senior” în sistemul național de sănătate NHS din sudul Țării Galilor. Din septembrie 2020, dr. Nistor Becia este membru în Consiliul Diversității Culturale și Etnice în cadrul Federației Europene a Asociațiilor Psihologilor (EFPA) cu sediul în Bruxelles.
Trebuie menţionat faptul că Nistor Becia s-a născut în localitatea Dalboșeț, a urmat cursurile Liceului „Eftimie Murgu“ Bozovici și Universitatea „Spiru Haret“ în județul Caraș-Severin, în urmă cu mai mulți ani plecând în Marea Britanie.
JCS-prof. Icoana Budescu