Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Reşiţenii sunt revoltaţi că trebuie să meargă la spitalele din Oraviţa, Caransebeş sau Moldova Nouă pentru a se vaccina!

Deşi, iniţial, marea problemă a autorităţilor era cum să convingă populaţia de necesitatea imunizării împotriva SARS CoV-2, acum se pune problema unde, fiindcă solicitările în etapa a II-a sunt peste aşteptări, motiv pentru care şi platforma de înscriere mai cedează. Lucrurile se vor aşeza, cu siguranţă, însă până una alta, reşiţenii care s-au programat trebuie să meargă la Oraviţa, la Caransebeş sau la Moldova Nouă, aici centrele din spitale funcţionând în deplină siguranţă, cu respectarea termenelor de aşteptare. Nu e la îndemâna oricui să se pună la drum deci, întrucâtva, nemulţumirile lor sunt îndeptăţite. Unii consideră că s-ar putea vaccina şi la Reşiţa, dacă pentru cei din sistemul sanitar, din etapa I, s-a putut.

Pentru a înţelege însă de nu se pot vaccina şi ei la spital, conducerea SJUR precizează că „centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa a fost amenajat temporar pe secţia Oftalmologie din cadrul Staţionarului I, doar pentru imunizarea personalului medical, auxiliar şi a lucrătorilor din sistemul sanitar. Acest centru nu este inclus în etapa a doua a campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, potrivit legislaţiei în vigoare, pentru că fluxul populaţiei care doreşte vaccinarea ar fi prea mare, punând în pericol funcţionarea unităţii sanitare, care deserveşte întreaga comunitate din Caraş-Severin, având chiar servicii medicale unice“.

Într-adevăr, ar fi un du-te vino până la etajul III, imposibil de monitorizat pentru respectarea normelor de protecţie. Pe de altă parte, cei care s-au imunizat în etapa I, urmează să facă rapelul. Abia miercuri s-a încheiat procesul de vaccinare cu prima doză a personalului medical la SJUR, iar activitatea în centrul de vaccinare din cadrul Staţionarului I se va relua în 27 ianuarie, când va începe rapelul. Cu puţină răbdare, centrul amenajat la Liceul de Arte Sabin Păuţa va fi funcţional, iar reşiţenii se vor putea programa la imunizare aici.

Potrivit situaţiei transmise de DSP, de la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, s-au primit 4.960 doze în judeţ si s-au administrat 3.243 doze astfel: Spitalul Județean de Urgență Reșița – 1.096; Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș – 1.127; Spitalul Orăşenesc Oraviţa – 595: Spitalul Orăşenesc Oţelu Roşu – 118: Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă – 307.

JCS-Alexandra Gorghiu