Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Într-o zi, trei cazuri de sfera penalului. În două dintre ele, alcooltestul a indicat două rezultate ce depăşesc două miligrame pe litru alcool pur în aerul expirat!

Poliţiştii orăviţeni au tras pe dreapta pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, pe strada Mitropolit Andrei Şaguna din oraş, în 6 ianuarie, în jurul orei 13.45. În cazul celui de la volan, alcooltestul a indicat un rezultat de 1.06 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital, pentru prelevarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. În aceeaşi zi, în jurul orei 21.55, pe strada Victoriei din Anina, oamenii legii au fost chemaţi să intervină în soluţionarea unui accident rutier în care un tractor a agăţat un autoturism, care la rândul său a fost proiectat în al treilea autovehicul. În urma incidentului, nu au existat victime, dar vehiculele au fost avariate. Poliţiştii au putut constata că tractoristul, în vârstă de 51 de ani, din Anina, nu avea permis de conducere, iar tractorul nu era înmatriculat în circulaţie. În cazul său, aparatul etilotest a indicat un rezultat de 2.19 mg/l alcool pur în aerul expirat. Protagonistul incidentului a fost condus la spital, pentru prelevarea de probe biologice necesare pentru stabilirea alcoolemiei, însă omul s-a opus recoltării.

Cel mai „tare“ în alcool a fost însă un cărăşean de 48 de ani din Dalboşeţ. El a fost prins la miezul nopţii de 6 spre 7 ianuarie, pe DN 57B, la ieşirea spre Bozovici, după ce autoturismul său a ieşit în afara drumului, oprindu-se într-un şanţ de scurgere a apelor pluviale. Era încă la volan… „Bărbatul figura în evidențe având permisul de conducere suspendat, iar la testarea cu aparatul etilotest a rezultat că avea o alcoolemie de 2.47 mg/l alcool pur în aerul expirat. Și în acest caz a fost condus de către polițiști la spital, unde a refuzat prelevarea mostrelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În toate situațiile menționate, polițiștii au întocmit dosare penale și continuă cercetările, la finalizarea cărora vor fi dispuse soluții legale“, informează Poliţia judeţului.

Oamenii legii au ţinut să le transmită faptul că, pe lângă riscul real, alcoolul la volan poate să atragă nu doar amenzi impresionante, ci chiar condamnări cu închisoarea: „Legea penală pedepsește infracțiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere“.

Trebuie precizat faptul că, în pofida sancţiunilor usturătoare, anul trecut, alcoolul a adus dosar penal pentru 240 de persoane, alte 214 fiind sancţionate contravenţional.

JCS-Antoniu Mocanu