Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fără intenţia de a crea polemici, însă ţinând cont că vaccinarea anti-COVID este opţională, medicul a explicat de ce, în opinia sa, este bine să ne vaccinăm!

Medicul şef al Serviciului de Anatomie Patologică de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Răzvan Simulescu, a explicat pe înţelesul tuturor de ce a ales să se vaccineze, făcând apel la zece argumente, demne de reţinut. El a precizat că liberul arbitru este important, însă a subliniat că şi ştiinţa ne-a fost dată tot de Dumnezeu, numai că nu ne-o bagă şi în traistă.

În primul rând se referă la cele 7 – 10 zile de infecţie cu COVID, timp în care corpul ar trebui să producă anticorpi, cu riscul unor leziuni pulmonare sau alte „lucruri mai nasoale“. În al doilea rând „este vorba de un vaccin care printr-o reacție antigen-anticorp destul de simplă, predată în anul 2 de Medicină, se formează anticorpii specifici faţă de o moleculă proteică a COVID-ului ăsta, astfel se produc și nişte celule (limfocitele) care recunosc virusul și îl extermină rapid, de la primul contact (1-2 zile). Deci, e vorba de virus atenuat sau de un virus similar ca în alte vaccinuri“. În al treilea argument forte, Simulescu spune că a predat numeroşi decedaţi aparţinătorilor, unii apropiaţi ca vârstă, alţii mai tineri, ca să fie „destul de speriat numai pe chestia asta“.

Recunoaşte, pe de altă parte, că e fumător, sedentar, iar alimentaţia sa „nu ar fi de premiat“, aceste menţiuni, deloc de neglijat, fiind factori esenţiali în evoluţia nefavorabilă a bolii. El se referă, de asemenea, la reacţiile adverse invocate de cei care se tem de vaccinare, considerând că că acestea sunt minore, ştirile care circulă pe acest subiect fiind „false, destul de amuzante şi prosteşti“. Pentru a linişti spiritele, el spune că are colegi medici în alte oraşe care s-au vaccinat cu prima doză şi „sunt bine mersi, mai relaxaţi“.

Alte trei argumente ale medicului: „Detest cu patimă masca, mănușile, echipamentele și precauțiile necesare protecției; Nu mi-am văzut decât de la distanță părinții din martie; Vreau să merg la cinema, la teatru, la operă, la un concert, în străinătate, fără să-mi fac probleme“. În cel de-al zecelea argument se referă la faptul că vaccinurile, în general, au fost create pentru eradicarea unor boli grave, asociate condiţiilor în care trăim: „Vaccinarea protejează față de o grămadă de boli nasoale, mâncăm carne de la animale îndopate cu te miri ce medicamente, hormoni și coloranți, trăim într-o lume poluată, unde iarna începe să semene al naibii de bine cu primăvara, muncim în stres și suntem bombardați cu stres toată ziua, de aia vaccinarea asta e chiar o decizie logică și ușoară“.

Toate aceste zece argumente au şi un post-scriptum ce conţine răspunsuri la unele temeri ale oamenilor vizavi de vaccinul anti COVID: „Vaccinul nu conține receptori 5G, nanotehnologia din păcate este doar la stadiu de concept; Da, suntem în treapta a treia a unui studiu, dar nu e prima dată când se procedează așa“. El nu contestă că, într-adevăr, din vaccinare unii se vor îmbogăţi, vaccinurile fiind şi ele o afacere, însă îi îndeamnă pe oameni să consulte şi alte informaţii înainte să ia o decizie, punând la dispoziţie câteva linkuri utile.

JCS-Alexandra Gorghiu