Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Municipiul Caransebeș, al doilea oraș liber din România în Decembrie 1989 chiar și după spusele revoluționarilor timișoreni prezenți azi în urbea gugulană, a marcat cei 31 de ani de la Revoluție!

Mai discret ca altă dată, din cauza pandemiei, tot mai puținii revoluționari gugulani, alături de câțiva oficiali locali, s-au întâlnit pentru câteva minute la Primărie. „A fost o Revoluție, nu o lovitură de stat, poate că ulterior a fost deturnată de la scopurile ei. Noi cei care am fost atunci, în 21, aici ne aducem aminte cu emoție de ce a reprezentat momentul 21 Decembrie în Caransebeș. Nu-i putem uita pe cei ce au murit, nu putem uita ce s-a întâmplat în acest sediu sau la fostul sediu al Miliției, sau ce s-a întâmplat în oraș. Noi am fost al doilea oraș liber al țării, dar în cronologia vremii am ajuns al treilea”, a spus Dan Avram, unul din revoluționarii caransebeșeni, fapt întărit și de Dumitru Curiban, reprezentant al revoluționarilor din Timișoara: „Caransebeșul, într-adevăr, în istorie, este pe locul binemeritat, al doilea oraș declarat liber și abia apoi Lugojul!”.

Viorel Păsat, un alt revoluționar, a spus că „am avut curajul și am ripostat împotriva unui regim totalitar și represiv, le mulțumesc camarazilor de la Timișoara, iar societatea de azi trebuie să fie mândră că cetățenii din Caransebeș au fraternizat atunci cu cei ai Timișoarei”.

De la sediul Primăriei, revoluționarii și câteva oficialități locale au depus coroane de flori la cele două monumente dedicate Revoluției, din zona centrală și din fața fostei Miliții, acolo unde s-a oficiat și o slujbă în memoria morților și răniților din Decembrie 1989, iar apoi au participat la lansarea volumului „Fum, gloanțe, libertate”, semnat de timișoreanul Costel Balint.

Potrivit datelor oficiale, Caransebeșul a înregistrat atunci 18 răniți și cinci morți. Neoficial, au fost 24 de răniți și șase morți!

JCS-R.M.