Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Lucrările de reabilitare a secţiilor de Medicină Internă şi de Chirurgie, începute înainte de alegeri la Spitalul Orăşenesc Oraviţa, au fost finalizate, secţiile fiind funcţionale!

Cele două secţii au fost renovate cu muncitori din cadrul Primăriei, astfel încât costurile să nu împovăreze spitalul, în orice caz, condiţiile hoteliere fiind aduse la standarde europene. S-au efectuat lucrări complexe, respectiv zugrăveli, covor PVC tarkett luminos, de culoare galbenă, uşi termopan, etc.

Managerul spitalului, dr. Felician Fara, este recunoscător pentru efortul depus de administraţia locală şi viteza cu care s-au efectuat lucrările: „Am ales culoarea galbenă, întrucât secţia de Chirurgie, mai ales, se află într-o zonă unde există luminozitate, dar nu foarte mare. Am primit şi un număr de paturi din Germania, a fost o donaţie de 24 de paturi şi, pe lângă faptul că s-au schimbat uşile, s-a zugrăvit şi s-a pus acest tarkett, fiecare salon a fost dotat cu câte un televizor cu diagonala de 147 cm“.

Dacă au fost internaţi pacienţi în saloanele renovate şi dacă există reguli pentru păstrarea lor, Fara a precizat: „Suntem într-o perioadă critică acum cu COVID-ul, însă pacienţii sunt, sigur, internaţi în cele două secţii de Chirurgie şi de Interne, cu un indice de utilizare mai redus, adică internăm doar urgenţele şi persoanele care au nevoie de tratament chirurgical. Deja pacienţii se acomodează mai repede la condiţiile hoteliere mult îmbunătăţite şi sperăm că după ce va înceta pandemia să crească indicele de utilizare. Secţiile renovate au fost făcute cu participarea integrală a Primăriei, care a finanţat lucrările, de aceea suntem recunoscători pentru ce a făcut, dealtfel, pentru orăviţeni. Lucrările s-au finalizat, iar la ora actuală avem deja 14 pacienţi internaţi pe secţia de Chirurgie, mai avem şi câţiva pacienţi pe secţia de Interne, practic saloanele sunt date în funcţiune, serviciile medicale fiind la un cu totul alt nivel. Urmează ca în fiecare secţie, cadrele noastre să facă o educaţie sanitară pacienţilor pentru păstrarea saloanelor la aceste standarde înalte. Adică, dacă am realizat ceva, să şi păstrăm ce s-a făcut. Ne străduim ca la fiecare secţie să facem asemenea îmbunătăţiri care să fie aduse la standarde europene“.

La Oraviţa se operează cu aparatură performantă

Dotarea cu aparatură medicală performantă s-a realizat în etape, în urma unui acord cadru, ceea ce înseamnă 10 la sută contribuţia Primăriei, prin care Spitalul Orăşenesc Oraviţa a primit 1 milion de euro de la Ministerul Sănătăţii: „În ultimul an şi jumătate, a precizat managerul, am primit aparatură în valoare de 700.000 de euro. Au fost achiziţionate un Roentgen digital ultraperformant, un turn laparoscopic, un aparat de ventilaţie, un aparat de anestezie, practic am dotat sălile de operaţie şi secţia de Chirurgie cu tot ceea ce este necesar. Evident, contribuţia Primăriei a fost de 100.000 de euro. O parte din această sumă a fost achitată, iar al treilea lot de aparatură care trebuie achiziţionată este destinată recuperării medicale, este vorba de aparate de kineto-fizioterapie“.

În perspectivă, se are în vedere înfiinţarea unei secţii exterioare de recuperare medicală pentru pacienţii cu probleme reumatismale, pentru cei cu probleme de accidente vasculare cerebrale, recuperări post-traumatice sau pentru alte probleme de ortopedie care necesită un program de recuperare medicală: „În acest sens, spune managerul spitalului orăviţean, pentru că se pliază perfect pe nevoile populaţiei, vrem să înfiinţăm în viitorul apropiat o asemenea secţie exterioară spitalului, pentru a folosi şi apa termală care este în zonă. Primăria ne-a atribuit un spaţiu, pe care să-l amenajăm. E vorba de câteva saloane unde să punem 35 de paturi, în funcţie de patologia respectivă“.

Dacă se adaugă şi salina articifială, orăviţenii se vor simţi ca în staţiune, la ei acasă.

JCS-Alexandra Gorghiu