HERCULANE – Îndrăgostit de România, celebrul realizator britanic de filme documentare al televiziunii BBC, Charlie Ottley, a ajuns recent în Banat, prima oprire fiind în oraşul Băile Herculane!
De fapt, a fost pentru a doua oară în oraşul de pe Valea Cernei, prima dată fiind în anul 2017. Cunoscut pentru seria de filme documentare de mare succes cu caracter ecologic „Wild Carpathia“ şi mai apoi „Flavours of Romania“, jurnalistul britanic este un promotor al frumuseţilor ţării noaste, filmele sale putând fi vizionate pe binecunoscuta platformă de streaming, accesibilă din întreaga lume, Netflix.
„Flavours of Romania“ este alcătuit din 9 episoade, fiind în momentul de faţă pe locul patru în topul celor mai vizionate producţii de acest gen. Episodul 7 este dedicat zonei Banatului de Munte, în special situaţiei clădirii Băilor Neptun din staţiunea Băile Herculane, unde pe vremuri erau Băile Imperiale Austriece, mândria imperiului de la acea vreme.
„Locul ăsta este unul dintre cele mai alese din întreaga Europă, nu doar din România. Acesta e patrimoniul tău, România. Nimeni nu ia măsuri. Au trecut peste 20 de ani. E nevoie de proteste sau de petiţii. Conducerea trebuie convinsă să recupereze terenul şi să preia clădirea până nu o înghite pământul şi nu pierdem o parte din istorie. Nu din istoria României, ci din istoria Europei. Timpul aproape că s-a scurs. Trebuie să facem ceva acum!”, a afirmat Charlie Ottley.
Jurnalistul britanic a încurajat şi lăudat iniţiativa Asociaţiei Locus care a demarat, prin Herculane Project, salvarea Băilor Neptun, precum şi ultima campanie a tinerilor arhitecţi „Eusuntherculane“, prin care oricine poate să contribuie cu 2 euro, cu un singur sms, trimis la 8843. Fascinat de frumuseţea oraşului Băile Herculane, Charley Ottley a declarat că dacă aici s-ar face investiţii corecte, staţiunea ar putea să redevină mândria ţării.
Episodul 7 mai cuprinde un alt loc mirific de la noi şi anume Parcul Naţional Cheile Nerei, pe care jurnalistul britanic îl consideră „o regiune neatinsă şi magică, brăzdată de chei largi, râuri limpezi şi lacuri albastre-verzui“, fiind suprins de tunelurile, unele dintre ele misterioase, săpate adânc în stâncă. Nu lipseşte din acest episod povestea căsuţei de lut pe pe malurile râului Nera, construită de vestita arhitectă Ileana Mavrodin în anul 2004 în comuna Sasca Montană, folosind tehnici vechi de sute de ani.
Fascinat de ţara noastră, jurnalistul britanic a realizat acum câteva luni şi o peliculă de 5 minute cu moştenitorul tronului Marii Britanii, Prinţul Charles, despre frumuseţile României, difuzată de BBC în peste 100 de ţări. Recent, el şi-a cumpărat o casă şi o fermă în judeţul Braşov, pe care vrea să le renoveze în stil tradiţional.
JCS-Nicoleta Moraru