CARAŞ-SEVERIN – Este o întrebare retorică ridicată în contextul pandemiei, când punem problema redeschiderii şcolilor, în condiţii stricte pentru siguranţă sanitară, dar fără apă sau fără acces la toalete funcţionale…
Chiar dacă suntem la început de Mileniu III, se întâmplă în Caraş-Severin, unde, potrivit prefectului judeţului, câteva zeci de unităţi de învăţământ sunt în situaţia de a nu fi în stare să le asigure copiilor nici măcar elementarul la capitolul igienă. Ce să mai vorbim de pereţi de plexiglass şi de spaţii în care să poată fi respectată distanţarea socială. De fapt, cu toată populaţia şcolară scăzută, există şase unităţi de învăţământ unde nici şcoala, nici administraţia locală n-au fost în stare să asigure spaţiile necesare impuse de noile condiţii. Toate cele şase sunt în… Reşiţa.
Problema a fost pusă pe tapet zilele trecute, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, însă se aşteaptă noi norme de la ministerul de resort, care să regleze din pix realitatea care nu concordă cu cerinţele. Totuşi, dincolo de problema spaţiilor, prefectul Cristian Gâfu a pus accent pe igienă: „Obiectivele mele, pentru începerea anului şcolar, sunt ca fiecare şcoală să aibă asigurată apa curentă în şcoli şi să fie toaletele ecologice cel puţin, pentru şcolile care nu au această organizare. Vom discuta mai mult după aprobarea programului propus de Ministerul Învăţământului“. Mai mult decât atât, oficialul a precizat că nu va autoriza începerea anului şcolar dacă vor fi unităţi de învăţământ care să nu ofere condiţiile necesare de igienă, „pentru că igiena este factorul principal în combaterea acestei pandemii, pentru faptul că nu putem spune că avem vreo pretenţii de la o comunitate locală să se conserve, să se dezvolte, atâta timp cât nu are grijă de copii. Pentru faptul că este interesul autorităţilor publice locale aflate acum în campanie să arate că fac ceva pentru copiii lor, respectiv pentru copiii cetăţenilor lor“.
Întrebat câte unităţi de învăţământ sunt în această situaţie, prefectul Cristian Gâfu a răspuns: „Este o situaţie paradoxală, sunt unităţi care nu au deloc, dar au în lucru. Sunt unităţi care au terminat lucrările, dar nu le-au dat în folosinţă, sunt unităţi care de abia acum au depus, pe diferite programe. Sunt câteva zeci de unităţi. La momentul respectiv o să vă arăt concret pentru că vă invit cu mine pe teren“.
Potrivit unei situaţii, Inspectoratul Şcolar Judeţean vorbea despre „numărul de săli de clasă pentru care nu s-a identificat disponibilitatea în unitatea școlară sau în comunitate (din cele 118 de unități de învățământ, șase au raportat lipsa de spații pentru desfășurarea cursurilor, în condițiile în care efectivele de elevi vor fi împărțite pe formațiuni de studiu, toate cele șase fiind din Reșița: Colegiul Național «Diaconovici-Tietz», care își va desfășura activitatea în cadrul Universității «Eftimie Murgu», Grădinița cu Program Prelungit «Dumbrava minunată», Grădinița cu Program Prelungit «Floarea soarelui», Grădinița cu Program Prelungit «Riki-Priki», Grădinița cu Program Prelungit «Semenic», Liceul Teologic Baptist, care își va desfășura activitatea în incinta Colegiului Tehnic Reșița“.
Problema spaţiilor ar putea fi rezolvată, „cum am spus: aşteptăm noua metodologie, elaborată de Ministerul Învăţământului. Probabil se va lucra în două sau în trei schimburi. Sau se va lucra o săptămână la şcoală, o săptămână acasă, pe tablete, astfel încât să se desfăşoare procesul de învăţământ“, spunea reprezentantul Guvernului în Caraş-Severin. Potrivit acestuia, deocamdată nu se ştie dacă vom avea unităţi unde cursurile se vor ţine exclusiv online, până nu vine noul regulament. Cât despre localităţile fără semnal şi fără internet, acolo soluţia este adusă chiar de organizarea alegerilor… „Am refăcut situaţia, ştiam din timpul stării de urgenţă şi de alertă, până la venirea vacanţei, care erau zonele. Şi acum, datorită faptului că se desfăşoară alegerile locale şi, în timpul alegerilor locale, după cum se ştie, este nevoie de internet, împreună cu cei de la STS am făcut din nou un inventar. Avem o localitate în comuna Buchin unde nu există semnal, se va găsi probabil o modalitate până în 15 septembrie. Dar eu sper că în localităţile izolate, unde numărul de copii este mic, unde există corpuri, să se poată desfăşura şcoala în mod normal, astfel încât să nu ajungem la imposibilitatea desfăşurării actului de învăţământ din cauza semnalului de internet“.
Legat de igienă, Instituţia Prefectului a promis că nu se va mulţumi doar cu informările pe hârtie, ci că vor fi făcute controale în toate şcolile şi grădiniţele, şi „se vor aplica amenzi şi începerea activităţii specifice nu va fi autorizată“. Asta după ce s-au primit reclamaţii „de la cetăţeni despre faptul că există şcoli în judeţul nostru unde s-au inaugurat cu mare fast grupuri sanitare noi, dar elevii nu au acces la ele sau acestea sunt nefuncţionale“. Pentru unităţile unde, totuşi, problema igienei nu se poate rezolva peste noapte, s-a recomandat instalarea unor toalete ecologice şi a unor bazine mobile cu apă potabilă.
JCS-Antoniu Mocanu