Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Spune Valentin Armaşu, şeful ecologiştilor cărăşeni, care crede că „o gaşcă de câţiva oameni hotărăsc destinele tuturor“. Din acest motiv, îi invită pe toţi oamenii momentului la masa dialogului, să vadă ce se va face în următorii patru ani şi le recomandă să coboare între cetăţeni, să vadă dacă au câştigat votul vreunuia!

Este de necontestat faptul că omul de afaceri Valentin Armaşu a reuşit să închege – în cele câteva săptămâni de când acţionează pe scena politică – pe lângă organizaţia judeţeană, câteva zeci de organizaţii locale, iar „asta dă dovada că totuşi nu este aşa rău“. După cum ne mărturiseşte, „scopul nostru este să rugăm cetăţenii să se trezească. Vă asigur că dacă mai erau trei săptămâni, aveam organizaţii în toate comunele. (…) E complicat să te baţi cu ei“.

Chiar şi aşa, Vali Armaşu spune că există presiuni, mai ales la sate, unde oamenii sunt forţaţi, sub ameninţare, să voteze cu unii sau cu alţii: „Cu toate presiunile care vin şi de la actualul partid de guvernământ, şi de la celelalte partide cu metehnele vechi, oamenii sunt şantajaţi şi speriaţi. Dar eu mă bazez foarte mult şi pe oraşe, unde oamenii nu depind foarte mult de aceste partide, iar în cabina de vot vor fi singuri“. Şi crede că „schimbarea“ promisă de aceiaşi vechi oameni politici, cu aceleaşi metehne, nu este una reală.

Armaşu s-a plâns şi de faptul că nu există respect din partea aleşilor faţă de oamenii de afaceri, care tot timpul primesc eticheta de controversaţi: „Oricât de mult faci tu pentru acest oraş, trebuie să-ţi respecţi cetăţenii. La noi, în domeniul construcţiilor, de primari, de ce-or fi ei, nu spun de toată lumea, dar sunt foarte mulţi penali prinşi şi foarte mulţi penali neprinşi. De ce nu facem o conferinţă de presă unde să vină toţi liderii partidelor politice şi să spunem ce facem în următorii patru ani pentru acest judeţ împreună. Că până la urmă noi hotărâm ce facem în judeţ, o gaşcă de câţiva oameni hotărăsc destinele tuturor. Eu îi invit să vină cârd, eu nu am problemă să stau de faţă cu dânşii. În afară de Oţelu şi Reşiţa, eu nu prea văd ce mişcă în acest judeţ“.

Întrebat dacă penalii neprinşi sunt mai mulţi decât cei prinşi, şeful ecologiştilor cărăşeni a răspuns afirmativ, invitându-i pe „liderii acestor partide să iasă pe stradă! Să vină în Reşiţa, să vină în Oţelu, să vină în Caransebeş. Să meargă pe jos, la pas. Fără o sută de oameni în spate. Singuri, să meargă să-şi cumpere langoşi în Caransebeş şi să oprească trei cetăţeni să vadă dacă din trei îi dă unul votul. Nu să stea doar în spate şi să tragă sfori şi să facă calcule. Văd că acum este nevoie să vină direct Bucureştiul în teritoriu. Probabil că nu putem coagula primarii, atunci poate ne ajută puţin Bucureştiul“.

JCS-Antoniu Mocanu