REȘIȚA – „Călătorului îi șade bine cu drumul”, spune zicala. Reșițeanului Marian Apostol i-a trebuit mult până să-i înțeleagă tâlcul. Motiv de regret pentru că a pierdut atâta timp până să pornească la drum, dar și de bucurie că… mai bine mai târziu decât niciodată. Am descris astfel cele trei pelerinaje spre El Camino, pe care le-a făcut în trei ani consecutivi, a căror poveste va fi cuprinsă în trei cărți. Două au apărut deja, a treia este în lucru!
În fiecare din semeni există o scânteie divină ce nu poate și nu trebuie să fie ignorată. Marian Apostol a învățat asta din călătoriile sale. Simțea cum cotidianul, cu inerentele-i frecușuri și dispute, parcă ține omul într-o cușcă și-i consumă mare parte din libertate. Vroia să evadeze dar nu știa încotro s-o apuce. Citise despre El Camino: „Jurnalul unui mag” al lui Coelho, ori cărți scrise de cei care au fost acolo. Văzuse și-un film pe tema asta. Toate i-au aprins interesul și dorința de a porni la drum.
În 2017, a străbătut pe jos Camino francez. Drumul de 799 km pornește din orășelul Saint Jean de Ports, trece Pirineii și ajunge în Spania, la Roncesvalles. Apoi continuă până la Santiago de Compostella, unde se află catedrala și mormântul Sfântului Iacob. Pe parcursul drumului, Biserica administrează multe din locurile de cazare, unde organizează diverse acțiuni împreună cu pelerinii. Toate dau o încărcătură spirituală deosebită și chiar dacă nu ai pornit la drum din motive religioase, drumul tău va căpăta și o dimensiune spirituală. Apostol l-a parcurs în 29 de zile alături de camaradul Costică Șler din comuna Dulcești, Jud. Neamț, om al muntelui, pregătit pentru călătorii. Posta on-line câte-un mic jurnal al fiecărei zile, ceea ce a reprezentat structura primei cărți, intitulată „Pelerinaj către sufletul meu”.
„Pe lângă călătoria propriu-zisă, descriu locurile cu legendele lor, oamenii cu poveștile lor, majoritatea tulburătoare. Încerc să mă comport cu cititorii cum s-a comportat drumul cu mine. De aceea observ atent transformările diverse pe care drumul le produce asupra mea, transmit stările și întâmplările pe care le-am trăit”, aflăm de la autor.
Dar drumul și oamenii îl chemau. În 2018, parcurgea Camino de Norte: 840 km, cu plecare din orășelul Irun din nordul Spaniei și sosire la Santiago de Compostella, ultimii 60 km suprapunându-se cu Camino francez. În mare, traseul urmează coasta Mării Cantabriei, având multe ascensiuni și coborâri. În prima treime, dimensiunea religioasă e prezentă mai puțin, de aceea locurile de cazare sunt o problemă, ceea ce a sporit valoarea amintirilor. Dar cum intri în provincia Asturia, Biserica e mult mai prezentă. „Drumul a fost delimitat în 37 de etape, eu dedicând-o pe fiecare unui copil aflat în îngrijirea Fundației Humanitas Pro Deo. Cei care au dorit să facă parte din această poveste au putut face donații pentru acești copii. De data asta, am călătorit singur, ceea ce mi-a permis să fac un periplu prin propria-mi viață, să dialoghez permanent cu mine însumi grație unei voci interioare care, de multe ori, s-a manifestat contondent față de mine. Dar finalul drumului ne-a găsit într-o relație mult armonizată”, povestește Apostol.
La final, grație donațiilor, copiii de la Humanitas Pro Deo au mers într-o tabără iar drumețul a tras unele concluzii din dialogul cu el însuși. Despre toate vorbește în a doua carte, „Lumina nopților înstelate”, pe care-și dorește s-o lanseze când se va putea. Lucrează însă la ultima carte a trilogiei, pe care o va intitula „Primitivo”. În 2019, a parcurs drumul Camino Primitivo, de 450 km, de la Oviedo la Finisterre, trecând prin Santiago de Compostella. Din nou oameni, locuri, povești și amintiri care te fac să te îndrăgostești de drum și să uiți de colivia cotidianului. Iar atunci când revii acasă, vrei doar să… pleci din nou la drum.
JCS-Ionel Ivaşcu