ANINA – Mult aşteptatul muzeu mai are până să dobândească acest statut, însă veştile bune sunt că lucrările se află în faza de licitaţie, în acest moment fiind evaluate ofertele!
Deşi contractul de finanţare a fost semnat cu Agenţia de Dezvoltare Regională Vest în mai 2017, până s-a făcut proiectul tehnic, până s-a dat avizul Comisiei de Cultură Naţională, care a stat în pixul ministrului de atunci, George Ivaşcu, până s-a scos la licitaţie proiectul, până… până… au trecut anii. Ca de obicei, procedurile birocratice au frânat înaintarea proiectului de restaurare, conservare, reabilitare şi punere în valoare a monumentului de clasă A „Ansamblul Puţului I Anina“. Practic, prin reabilitarea Puţului I şi a Maşinii de extracţie cu aburi care compun ansamblul Puţului I, precum şi amenajarea şi dotarea acestora pentru a deveni un muzeu al mineritului, administraţia locală speră să includă acest obiectiv de patrimoniu în circuitele turistice naţionale şi internaţionale. Acest lucru ar însemna automat turişti mai mulţi, zona fiind oricum favorabilă graţie împrejurimilor extrem de pitoreşti, iar turişti mai mulţi înseamnă dezvoltare economică.
Tergiversarea tipică birocraţiei româneşti a însemnat deja trei ani pierduţi, însă coordonatorul proiectului, ing. Dan Vlad, din cadrul Primăriei Anina, dă asigurări că proiectul este în termen, fiindcă a existat posibilitatea prelungirii contractului de finanţare, conform prevederilor legale în vigoare: „Termenul a fost prelungit până în 2023, dar întârzierile nu sunt numai din vina noastră, a necesitat timp şi proiectul tehnic, evaluarea acestuia de către reprezentanţii ADR Vest, care ne-au tot întors să refacem anumite detalii tehnice, ca să fie totul în regulă. Am ajuns la procedura de licitaţie publică pentru executarea lucrărilor, chiar suntem în consultări în aceste zile pentru evaluarea ofertelor. Noi sperăm ca până la sfârşitul anului să fie începute lucrările, chiar mai repede, cel mai probabil, în funcţie de cum decurge licitaţia, în septembrie să dăm drumul la lucrări“.
Reamintim că proiectul este finanţat cu fonduri europene prin programul Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – prioritate investiţii 5.1. – conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Valoarea nerambursabilă a proiectului este de aproximativ 14,6 milioane lei, iar valoarea totală de aproximativ 15,2 milioane lei.
JCS-Alexandra Gorghiu