Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta datorită unor voluntari inimoşi care au înfruntat ploile lui Cireşar pentru a participa la prima etapă a proiectului „City Break în Munţii Cernei“!

Deși condiţiile meteo au fost nefavorabile în perioada desfăşurării primei etape, respectiv 13 – 27 iunie 2020, Asociaţia Montană Carpaţi şi voluntarii înscrişi s-au încumetat să pornească acest proiect. Le-au dat o mână de ajutor mai multe firme, Salvamont-ul, prin Dispeceratul Naţional şi Inspectoratul General de Aviaţie al MAI. Oana Blîndu, preşedintele asociaţiei, a precizat că scopul proiectului este amenajarea traseelor turistice care ating cătunele din Munţii Cernei şi promovarea turismului ecologic.

„Ne-am făcut destui prieteni care, mai apropiați de Valea Cernei decât noi, ne pot prelua inițiativa și îi pot asigura sustenabilitatea, a declarat ea. Însăşi ideea proiectului a venit de la un prieten care a început voluntariatul în munți alături de AMC, a înființat apoi asociația Prietenii Naturii Banat si a lansat proiectul «Shopping la Ineleţ», un proiect care presupune ca turiștii pe care îi ghidează prin Munții Cernei să plece de acasă cu scopul declarat de a face cumpărături din zona izolată a Ineleţului, pentru a susţine comunitatea locală. Această asociație si altele din preajmă, ghizi montani din zonă, Administrația Parcului Național Domogled-Valea Cernei, voluntari din ariile învecinate sunt entități pe care mizăm să ducă mai departe sămânța pe care acest proiect o aruncă, să promoveze zona, să îndrume turiștii spre parcurgerea acestui masiv și astfel, să atingem pe deplin obiectivul de a potența climatul economic și de a spori coeziunea socială a locuitorilor cu vizitatorii lor“.

Reamintim că proiectul a  primit un grant de 7.000 de euro de la Fundaţia Orange, coordonator câştigător al concursului „Susţine un ONG“ din acest an fiind Mirela Scurina, care a înfruntat ploile alături de voluntarii AMC. Menţionăm că, din partea asociaţiei, coordonatorul proiectului este Florin Fratu.

Astfel, cu ajutoarele primite, voluntarii au făcut ca peste trei tone de materiale să ajungă în creasta Munţilor Cernei, iar banda roşie din Băile Herculane până în Curmătura Olanelor va deveni, aşa cum au precizat reprezentanţii asociaţiei, un traseu mai sigur. De asemenea, în această primă etapă, traseele spre cascada Vânturătoarea şi spre Piatra Baniţei au primit îmbunătăţiri. Au fost montaţi stâlpi, s-au făcut marcaje, trepte, s-au instalat panouri ş.a.

Despre implicarea Parcului Naţional Domogled – Valea Cernei, Ioan Gaşpar, directorul parcului, a precizat că din cauza ploilor nu s-a putut face mare lucru în această primă etapă, angajaţii nefiind pe teren alături de voluntari, însă fiind parteneri de proiect, au colaborat cu materiale, stabilind totodată punctele în care să fie montaţi stâlpii şi realizate  marcajele pe trasee. Următoarele etape ale proiectului sunt programate pentru lunile august şi septembrie.

JCS-Alexandra Gorghiu