Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Imobilul va găzdui la final un centru de zi pentru persoanele vârstnice, grație unui proiect european al Primăriei Caransebeș în valoare de peste 5,2 milioane lei, fără TVA!

Odată cu emiterea ordinului de începere a lucrărilor și predarea amplasamentului, PMK Project, o firmă din Timișoara, s-a și apucat de treabă. Constructorul va executa lucrări de consolidare, reabilitare, refacere integrală a instalațiilor de apă-canal, dar și a celor electrice și termice în interior, a fațadei, acoperișului și tâmplăriei, totul prin păstrarea a cât mai multor elemente originale, care conferă clădirii importanța istorică și arhitecturală prin care s-a remarcat încă de la începutul secolului trecut.

Am discutat cu constructorul, care ne-a spus cum se prezintă în momentul de față Vila Popov și care sunt așteptările la finalul celor doi ani de reabilitare a imobilului. „În momentul de față este o ruină, în stadiu mai rău nu am văzut până acum, cel puțin pe interior foarte multe gunoaie, totul distrus, nimic în regulă. Partea de fațadă jalnică, distrus tot, practic trebuie înlocuit tot, trebuie să facem consolidări la baza fundației, demolăm toată partea de planșeu existentă peste nivelul parterului, construim un planșeu nou din beton peste parter, schimbăm cam tot ce trebuie schimbat, inclusiv pe interioare, decopertăm toți pereții, interior-exterior, până la nivelul cărămizii, vom face igienizări pe toată partea de interior. Pe exterior va fi consolidată toată prin cămășuiri, vom folosi o tencuială pe bază de var hidraulic natural, nu va fi o tencuială clasică pe bază de ciment, înlocuim tot acoperișul. Eu zic că peste doi ani de zile va arăta excepțional. În interior vom reface toate instalațiile, curent, apă, energie termică, sistem de detecție, sistem anti-incendiu, sperăm ca în doi ani AquaCaraș să aducă apa și canalul aici ca să se poată racorda clădirea. Toate ornamentele care sunt pe fațadă la ora actuală vor fi refăcute complet și vor păstra aceeași formă arhitecturală. Vom realiza și partea de trotuare pe lângă clădire, acum ne-am apucat noi pe lângă să strângem toate gunoaiele, să defrișăm pădurea de tufe apărută în jurul clădirii, altfel nu aveam cum să lucrăm”, ne-a declarant Alex Pătruică, patronul firmei de construcții și cel care coordonează lucrările în Teiuș.

Valoarea totală a contractului de lucrări se ridică la peste 4 milioane de lei, iar constructorul are la dispoziție 24 luni, până la 31 iulie 2022, pentru a finaliza lucrările. „Vila Popov refăcută, pe lângă faptul că este un real beneficiu pentru persoanele vârstnice cărora le este adresată această investiție pe fonduri europene, este și una din bijuteriile arhitectonice ale municipiului Caransebeș, iar renovarea ei nu face decât să completeze aspectul deosebit al Teiușului”, a precizat și primarul Felix Borcean. Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8-Dezvoltarea infrastructurii de sănătate şi sociale, Prioritatea de investiții 8.1-Investiţiile în infrastructurile sanitare şi sociale, Obiectivul Specific 8.3-Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale.

În momentul de față, imaginea Vilei Popov este una dezolantă, clădirea fiind în paragină. Imobilul, una din cele mai reprezentative clădiri istorice ale Caransebeșului, a aparținut, la începutul secolului trecut, fostului ministru bulgar de externe. A funcționat și ca pensiune de lux, cu terenuri de tenis și alte facilități, însă după 1944 a intrat într-un declin care a continuat până în zilele noastre. Acum, municipalitatea speră ca Vila Popov să-și recapete strălucirea din perioada interbelică.

JCS-R.M.