REŞIŢA – Cei 20 de ani de apariţie neîntreruptă a revistei de artă, cultură şi civilizaţie „Reflex“ sunt marcaţi de o ediţie aniversară publicată integral color, revista numărând 120 de pagini!
În preajma sărbătorii de Sânziene, poetul Octavian Doclin organiza evenimentul central al proiectului Reflex, respectiv Colocviile Revistei „Reflex“, în cadrul căruia avea să lanseze noua ediţie a publicaţiei. Cele mai multe au fost la Băile Herculane, unde totul avea să stea sub semnul continuităţii asemenea apelor Cernei. A conceput şi această ediţie, nr. 1 – 6 (232 – 237)/ianuarie – iunie 2020 Anul XXI (serie nouă), pe care şi-ar fi dorit-o sărbătorită aşa cum se cuvine, fiindcă proiectul Reflex a împlinit în acest an 20 de ani de activitate neîntreruptă.
Cu eforturi, generate şi de evenimentele crizei pandemice, dar şi de moartea poetului, cea care i-a stat alături, fiind mâna dreaptă în realizarea revistei şi în organizarea evenimentelor, criticul de artă Ada D. Cruceanu, a reuşit să scoată numărul aniversar astfel încât, de Sânziene, ea să-i bucure pe toţi cei pe care i-a preţuit poetul şi nu numai: „Numărul a fost conceput, ca de obicei, în linii generale, de Tavi, ne-a comunicat Ada D.Cruceanu. Eu am adăugat ceea ce am primit în cursul lunilor februarie-aprilie (şi doar în măsura în care materialele au fost şi la standardul revistei şi potrivite profilului ei). Prin bunăvoinţa editorului şi cu acordul acestuia (Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale) s-a putut tipări color numărul, evident cu un tiraj corespunzător liniei de creditare. Editorul doreşte lansarea numărului, dar acest lucru va fi strictamente stabilit de conducerea instituţiei“.
Într-un interviu realizat pentru această ediţie aniversară de Vasile Bogdan cu redactorul şef, Octavian Doclin, înainte de moartea poetului, survenită fulgerător în noaptea de 10 spre 11 februarie 2020, chiar înainte să împlinească 70 de ani, acesta a sintetizat într-un scurt istoric evoluţia revistei în cei 20 de ani: „De la 18 pagini ale primului număr, iulie 2000, care se deschide cu un editorial «Început de drum», semnat de directorul instituţiei, profesorul Gheorghe Ţunea, până la ultimul număr, care are 96 de pagini de tipar şi patru pagini color, aşadar 100 de pagini (până în momentul apariţiei revista a juns la 120 de pagini şi tot numărul este color! n.r.) acest crescendo, deci, ca în basmul acela în care creştea într-o zi cât alţii în trei zile, am reuşit să adun poate…, nu ştiu dacă a scăpat vreo personalitate pe care mi-aş fi dorit să colaboreze la revista «Reflex» din Banat sau care trăieşte în afara Banatului. E serie nouă, după cum vezi, pentru că a apărut înainte acea foaie. Are pe frontispiciu o sintagmă, i se datorează Adei (Cruceanu n.r.), pentru că ţine la acest ultim mare cronicar al Banatului, cum îi place să spună, Nicolae Stoica de Haţeg…«Şi ţine-te de Banat»“…
Revista Reflex trebuie să rămână un bastion al culturii
Această ediţie conţine materiale semnate de majoritatea colaboratorilor prezenţi încă de la începuturi în rubricile consacrate, însă au fost publicate multe alte materiale omagiale, dedicate poetului Octavian Doclin, precum şi aprecieri şi felicitări la adresa revistei şi realizatorilor ei, consemnate cu prilejul celor 20 de ani de apariţie neîntreruptă.
Astfel, în pagina 3, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, consemnează: „ Ediţia curentă este prilej de sărbătorire a proiectului «Reflex» ce include revista, colocviile şi biblioteca şi care împlineşte două decenii de existenţă neîntreruptă. Este un proiect cultural unic în Banatul Montan, ce a evoluat în timp şi căruia i-au purtat de grijă poetul Octavian Doclin şi criticul de artă Ada Cruceanu, cu larga contribuţie a elitei culturale cărăşene şi nu numai. Este o aniversare prefaţată de ediţiile anterioare, pe care poetul Octavian Doclin nu a mai ajuns să o patroneze, dar de al cărui nume se leagă, invariabil longevitatea şi anvergura pe care le-a dobândit, în timp, revista de cultură, artă şi civilizaţie «Reflex». () Aşa cum am mai spus-o deja, ar fi bine ca principalul rezultat al acestor eforturi depuse pentru apariţia revistei să fie o mai mare vizibilitate a ei în rândul publicului, pentru că avem nevoie de cultură, în vremurile pe care le trăim. Sunt convins că revista «Reflex» va rămâne, în Caraş-Severin, un bastion al culturii, răspândit către publicul său“.
Dacă revista va mai fi lansată, aşa cum doreşte editorul, respectiv Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, probabil vom avea un eveniment în cadrul căruia să fie aniversat şi proiectul Reflex, însă în privinţa colocviilor, acestea cu siguranţă nu vor mai fi organizate anul acesta. Să sperăm că nu se va renunţa la continuitatea proiectului!
JCS-Alexandra Gorghiu