REŞIŢA – Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița îşi continuă misiunea culturală asumată de a marca personalităţile Banatului de Munte!
Cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la moartea istoricului de artă plastică și scriitorului Julius Meier-Graefe, originar din Reşiţa, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița a realizat un plic filatelic ocazional și o ștampilă adecvată despre rădăcinile reşiţene ale acestei personalităţi, scriitorul Erwin Iosef Ţigla a consemnat: „Julius Meier-Graefe s-a născut la Reșița, în 10 iunie 1867. Mama lui a murit imediat după nașterea sa și a fost înmormântată în cimitirul german din cartierul Muncitoresc. În anii tinereții am mai știut locul acestui mormânt, chiar fotografiindu-l. Tatăl său, inginerul Eduard Meier, a fost pentru o perioadă angajat la uzinele reșițene. După studii inginerești la Munchen, Julius Meier-Graefe a urmat, după plecarea sa la Berlin în anul 1890, studii de istorie și istorie a artelor plastice. Prima sa lucrare de critică de artă, redactată în anul 1894, se referă la Edvard Munch. În anul 1895 avea să devină unul dintre întemeietorii revistei «Pan», din a cărei redacție s-a retras după un an. Apoi, trăind mai ales la Paris, Julius Meier-Graefe s-a transformat într-unul dintre cei mai buni cunoscători ai picturii franceze din secolul al XIX-lea. În scrierea sa în trei volume (apărute: 1904, 1914 – 1924) «Istoria dezvoltării artei moderne», i-a consacrat impresionismului francez un loc aparte. Această lucrare precum și «Cazul Böcklin» (1905) i-au adus reproșul că ar fi polemizat la adresa artei germane. Julius Meier-Graefe a scris monografii importante despre mulți artiști plastici, printre care Paul Cezanne şi Vincent van Gogh. Cu pana ascuțită și limbă ageră, el a scris și a publicat multe materiale despre arta plastică contemporană lui. Este cunoscut ca unul dintre importanții antemergători ai impresionismului. Istoricul de artă plastică și scriitorul Julius Meier-Graefe a murit în data de 5 iunie 1935, la Vevey, Elveția“.
Cu acest nou plic ocazional, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița îşi continuă misiunea culturală de a reaminti iubitorilor de cultură și spiritualitate, personalitățile care s-au născut sau au trăit pe meleagurile Banatului Montan, numele lor fiind trecute în cartea de aur a acestui spațiu de interferențe culturale.
JCS-A.G.