Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin a semnat un parteneriat cu Academia Română Filiala Cluj, Institutul de Istorie ”George Barițiu” al Academiei Române, având ca temă principală cercetarea și valorificarea patrimoniului din Banatul de Munte!

Prestigiosul institut clujean a accesat deja o finanțare pentru valorificarea monumentelor istorice de categorie națională și locală, ale Transilvaniei, norocul nostru fiind în reşiţeanul Attila Varga, doctor în istorie, cercetător ştiinţific în istorie universală în cadrul institutului şi cercetător invitat, profesor în cadrul Universităţii Oxford. Împreună cu specialiştii clujeni, demersul de punere în valoare a monumentelor va fi extins şi în Caraş-Severin, într-un proiect mai amplu, respectiv „Monumentele istorice, comori ale Banatului de Munte – restaurare, protejare, promovare“.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, dr. fil Liubiţa Raichici, a explicat în ce constă acest parteneriat şi cum se va concretiza proiectul: „Monumentele, peste tot în lume, inclusiv la noi, se restaurează în vederea punerii lor într-un circuit cultural, turistic şi religios, pentru că rostul lui nu este doar restaurarea şi păstrarea rădăcinilor, deşi foarte important este şi aspectul acesta, din punct de vedere strategic. Ideea este, însă, ca aceste monumente să fie puse în circuit turistic, de aceea noi ne-am gândit prin acest parteneriat la câteva aspecte care pot fi împlinite. Unul ar fi prezentarea celor mai importante obiective, în fiecare săptămână, pe un site special. Lucrăm la crearea acestuia cu firma specializate. Un alt aspect ar fi să publicăm anumite albume şi antologii cu tot ce este mai interesant şi mai valoros şi restaurat şi ce urmează să fie restaurat. Nu în ultimul rând, practic, studiind şi din punct de vedere arhitectural, dar mai ales istoric, ce avem în judeţ, noi căutăm poveşti ale locurilor, ale obiectivelor, care vând, ca produs turistic, monumentul. Fiecare obiectiv care se află pe lista monumentelor istorice, listă ce va fi reactualizată, are o poveste interesantă care este legată de mari personalităţi sau vine dintr-o epocă apusă ş,.a.m.d. Deci, suntem în căutarea poveştii care să vândă, suntem pregătiţi şi, în continuare, căutăm sponsori pentru mai multe albume. Ne-am gândit deja, pentru că avem mult material, la un prim album cu biserica translatată de la Pătru Iacob, biserica cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, din Centrul Civic al Reşiţei. Sperăm să fim susţinuţi în acest demers şi de administraţia locală, deja am purtat unele discuţii şi încă pot să le mai port, pentru că doar în felul acesta, lista aceasta bogată şi în obiective de factură tehnică şi de factură religioasă, ne poate ajuta în crearea unui plan foarte realistic, creat cu acribie pentru a prezenta judeţul şi pentru a ne aduce în circuitul acesta cultural, turistic şi religios“.

Liubiţa Raichici a reamintit că însăşi ideea festivalului creat în urmă cu 10 ani la Reşița, Festivalul Internaţional de Poezie „Porţile Poeziei“ a fost exact aceasta, de a valorifica patrimoniul obiectivelor culturale, religioase şi istorice, a monumentelor din judeţ, de a le arăta şi de a le prezenta lumii: „Noi am împlinit partea de vizibilitate şi prezentare, a subliniat şefa Culturii cărăşene, însă este absolut necesar un al doilea pas. De aceea s-a şi făcut acest parteneriat, urmărind care sunt instituţiile, organizaţiile, structurile şi personalităţile care ne pot ajuta în acest sens. Îi mulţumesc lui Attila Varga pentru mâna întinsă pentru acest parteneriat, el este reşiţean, în orice caz, nu cred că am fi reuşit să semnăm atât de repede şi să ajungem deja să facem nişte paşi concreţi, dacă nu ne-ar fi ajutat istoricul şi cercetătorul Attila Varga. El este interesat şi de Reşiţa şi de judeţ, să fie în cea mai bună lumină, iar partea aceasta strict de specialitate, de prezentare, va fi realizată de Institutul de Istorie George Barițiu din Cluj la cel mai înalt nivel“.

JCS-Alexandra Gorghiu