CARANSEBEŞ – Asta a spus prefectul judeţului, Cristian Gâfu, supărat de faptul că primarul Felix Borcean, care în 2017 l-a pus director medical pe radiologul Călin Grozăvescu, nu-l mai apreciază acum, când este pus manager de spital de către minister!
Reprezentantul Guvernului în Caraş-Severin este ferm vizavi de schimbarea managementului de la Spitalul Municipal din Caransebeş, mai ales acum când municipalitatea îşi manifestă susţinerea şi solidaritatea cu vechii manageri: „În data de 11 octombrie 2019, prin Dispoziţia 740, domnul Cican a fost numit manager interimar pe o perioadă de maximum şase luni. În data de 2 decembrie, a fost aprobat regulamentul de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager, prin Dispoziţia 830 a primarului din Caransebeş. Spune undeva acolo în regulament că se constituie comisia, că se depun dosare. După aceea, tot în decembrie, se emite o altă dispoziţie prin care se prelungeşte cu încă şase luni mandatul managerului, deşi mai erau numai patru luni de prelungire. Dar toată lumea a vrut să meargă activitatea acolo! Şi eu vă spun că nu-l înţeleg acum pe domnul Felix Borcean, de ce vine şi face scandal că a fost schimbat, când dânsul nu a creat premisele necesare ocupării postului prin concurs, respectiv să-l titularizeze pe domnul Cican. Nu l-a împiedicat nimeni! (…) În luna aprilie, dacă ne luăm după dispoziţia dânsului, expira posibilitatea ocupării funcţiei pe durată determinată şi tot dânsul ar fi trebuit atunci să numească o altă persoană, pentru că nu a făcut procedura de concurs“.
Potrivit prefectului Cristian Gâfu, autoritatea locală nu are scuză că a fost epidemia, pentru că avea timp suficient la dispoziţie, din decembrie, de când exista deja regulament pentru ocuparea postului prin concurs, până la instituirea stării de urgenţă, în 15 martie.
„Eu sunt prefectul judeţului, am în coordonare instituţiile deconcentrate şi nu pot să stau pasiv atunci când aceste instituţii care îşi fac treaba sunt atacate. Referitor la persoanele care au fost numite, avem CV-ul lor în faţă, le am eu! Vă spun că domnul Grozăvescu, în perioada mandatului domnului primar, a mai fost manager (director medical prin 2017 – n.r.). Nu l-am pus eu sau dvs atunci, tot dânsul l-a pus! Nu poate să vină acum să-l denigreze, să nu-şi recunoască faptele anterioare. Nu a spus nimeni atunci când l-a pus prima dată că a fost obligat să-l pună pe domnul Grozăvescu. Acum că nu-i mai aparţine decizia, că spitalul este pe această perioadă în subordinea Ministerului Sănătăţii, vine şi îl denigrează pe actualul manager. De ce nu a făcut-o atunci, când l-a pus dânsul? Atunci a avut încredere pentru că i-a aparţinut decizia. Acum, când nu o mai are, ce face, strânge petiţii să-l susţină pe domnul Cican?“.
Cristian Gâfu a făcut câteva referiri şi la proaspăt inaugurata reţea de oxigen, şi la aparatul PCR, de la Spitalul Municipal Caransebeş, ambele nefuncţionale: „Având în vedere starea conflictuală creată, vă spun atât: reţeaua de oxigen nu este funcţională. Am vorbit şi ieri, şi săptămâna trecută înainte de inaugurare, am primit şi o invitaţie, dar nu puteam să onorez cu prezenţa inaugurarea unei instalaţii care nu funcţionează. Mi-am permis să-l sun pe actualul manager, să vă spun dacă a devenit funcţional, nu este. O să am o întâlnire în cursul săptămânii, să vedem ce trebuie să facem ca să devină funcţional. Concluziile se trag la urmă, deocamdată trebuie să-l punem în funcţiune. PCR-ul era a doua nemulţumire a mea, nu funcţionează. Vom mai avea un PCR, cred că în 30 de zile, la Reşiţa, printr-o colaborare a mai multor instituţii de la nivel judeţean şi naţional. Dar funcţionalitatea unui PCR înseamnă să aibă un aviz, DSP-ul să-l recepţioneze ca şi activ în Caraş-Severin, CJCI-ul, ISU să-l aibă în evidenţă pentru a comanda la nivel naţional cele necesare funcţionării lui şi, cel mai important, înainte de a fi dat în funcţiune în mod oficial, trebuie făcut un număr minim de teste, care trebuie duble: probele recoltate de la o persoană să meargă şi la un PCR în funcţiune, respectiv la Timişoara pentru că acolo funcţionăm noi acum, şi la Reşiţa; şi să fim siguri că cel puţin zece probe au acelaşi rezultat. De abia atunci putem să-l dăm în funcţiune“.
Prefectul a explicat că a dispus efectuarea unui control la spital, pornind de la „toate aceste neclarităţi şi altele neclarităţi primite de mine, dar nefăcute publice“, şi a promis că va face publice rezultatele acestuia, pentru a nu mai lăsa loc la interpretări. Indiferent dacă vor fi găsite sau nu aspecte negative!
JCS-Antoniu Mocanu