REŞIŢA – Pentru prima oară de la debutul în România a crizei pandemice SARS-COV2, oficialităţile au dat undă verde şi raportărilor referitoare la testări! Astfel, şi Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin a comunicat în raportarea zilnică numărul de testări efectuate până la această dată, de la începutul intervalului, practic de la primele cazuri semnalate în judeţ!
Este vorba de un număr de 142 de persoane cărora li s-a făcut testul pentru depistarea COVID-19, ceea ce înseamnă că stăm destul de bine, dacă din cele 142 de teste, au fost confirmate doar 17, potrivit ultimei raportări publicate de Grupul de Comunicare Strategică, cu patru mai mult decât joi, adică ieri. Nouă bolnavi sunt, în acest moment, internați în Caraş-Severin, iar alţi doi bolnavi în alt judeţ. Aşadar, nouă persoane sunt internate, cinci vindecate (vindecarea şi externarea fiind la Timişoara, cele cinci cazuri au fost raportate şi de judeţul Timiş), întrucât testările au fost făcute în Caraş-Severin, un deces este raportat de DSP (deşi sunt două, însă la fel, primul deces, al bătrânei din Zorlenţu Mare, a fost raportat de Timiş, deci la noi, deşi cazul a fost din Caraş, nu se mai pune, fiindcă decesul a survenit la Timişoara). Deci până acum, 15 plus-minus 1 şi nu ştim dacă mai punem şi cele două cazuri internate în alt judeţ, fiindcă nu sunt internate în Caraş, sigur că da, dar dacă le adăugăm, facem 18 cazuri de cărăşeni confirmaţi. Dacă scădem însă şi cele cinci cazuri vindecate la Timişoara şi un deces survenit tot la Timişoara, inclusiv cele două cazuri internate în alt judeţ, asta înseamnă opt cazuri raportate, probabil, şi de alt judeţ. Undeva, cumva în sistem ceva nu e cuşer. Grea matematica, pentru cine vrea rigurozitate nemţească, fiindcă oricum o-ntorci, tot nu dă 17 confirmaţi astăzi în datele Grupului de Comunicare Strategică.
DSP CS vine şi cu o explicaţie vizavi de raportări, referitor la numărul de cazuri externate și vindecate din spitalele județului, care a creat nedumerire în rândul reprezentanţilor mass-media: „Acea raportare este realizată de Spitalul Județean de Urgență din Reșița pe tableta dedicată și remisă direct Grupului de Comunicare Strategică de la București. Conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița a clarificat ulterior lucrurile, la solicitarea Instituției Prefectului – Județul Caraș-Severin și a DSP Caraș-Severin. Acele discrepanțe s-au datorat unor neînțelegeri privind cazurile confirmate la PCR și cazurile simptomatice cu suspiciune majoră de infecție, precum și diferențierea dintre statutul de vindecat și statutul de externat al unui caz simptomatic cu suspiciune majoră dar cu primul test PCR negativ, dar și a intervalului mare de timp între recoltare și primirea rezultatelor. S-au luat măsurile necesare pentru raportarea strictă a cazurilor pozitive de COVID-19 vindecate“.
În ceea ce priveşte monitorizarea din punct de vedere medical, DSP CS comunică 1279 de persoane care se mai află la această dată în autoizolare la domiciliu, 2234 persoane care au ieşit din izolare, 239 de persoane în carantină instituţionalizată şi 53 de persoane care au părăsit locaţiile de carantină unde au fost plasate în judeţ.
JCS-Alexandra Gorghiu