Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – De curând, Agent Green a demarat numeroase acţiuni de salvare a pădurilor virgine din ariile protejate din Banatul Montan! Ultima a fost o petiţie online, pe care toţi cei ce vor să salveze pădurile din 14 arii naturale pot să o semneze!

Conform cifrelor oficiale, peste 30 de km de pădure din 14 arii protejate vor fi tăiaţi pentru construcţia liniei electrice LEA 400KV Porţile de Fier-Reşiţa, în plin infringement pentru arii protejate. Transelectrica SA a demarat construcţia liniei electrice aeriene de 400kV, care fragmentează habitate din păduri situate în 14 arii naturale protejate, dintre care două parcuri naționale (Cheile Nerei-Beuşniţa şi Semenic-Cheile Caraşului), două parcuri naturale (Porţile de Fier şi Geoparcul Platoul Mehedinţi) şi opt Sit-uri Natura 2000. În mod normal, în aceste zone protejate, de o biodiversitate inestimabilă, care adăpostesc sute de specii de plante şi animale, tăierile ar trebui complet interzise. Este o zonă cu climat şi specii unice în România şi Europa.

Conform datelor oficiale, la finalizarea acestui proiect, o suprafaţă de pădure de peste 80 de ha va fi defrişată şi ireversibil pierdută. Suprafeţe întregi de păduri virgine care au adăpostit arbori seculari au fost deja defrişate pentru construirea stâlpilor liniei electrice. Din păcate, tăierile rase care se pot vedea deja în pădurile din Iardaştita vor continua şi în alte zone. Dacă veți semna petiţia online a celor de la Agent Green AICI, Transelectrica SA şi Ministerul Mediului vor trebui să apere acest patrimoniu valoros, să oprească defrişările şi, de asemenea, să găsescă rute ocolitoare pentru linia electrică aeriană.

Din imaginile postate de Agent Green de curând, în Rezervaţia Iardaştiţa a apărut un drum nou, care acum câteva săptămâni nu exista. Voluntarii de la această organizaţie afirmă că și dacă vor avea câştig de cauză şi vor învinge în demersurile lor, peisajul nu mai poate fi adus la forma iniţială conform legii, dat fiind faptul că s-a dinamitat în stâncă.

JCS-Nicoleta Moraru