CARAȘ-SEVERIN – Zeci de iubitori ai acestei tradiții au participat la evenimentul ce a avut loc sâmbătă și duminică în cartierul aninean Celnic.
Odată cu colonizarea Banatului Montan de către etnicii germani, aceștia au adus cu ei tradiții și obiceiuri. Una dintre cele mai cunoscute și apreciate de publicul larg este tradiția Faschingului sau a „Fășangului”. Sărbătoarea reprezintă, de fapt, ultima manifestare de bucurie, de dezmăț, de nebunie, înainte de intrarea în Postul Paștelui. Până nu demult, manifestarea dura trei zile, după cum zice tradiția. Astăzi are loc doar două zile și, din păcate, are tot mai puțini participanți. Fășangul reprezintă o paradă a măștilor de carnaval la care participă toată comunitatea, de la cel mai mic, până la cel mai în vârstă, urmată de o petrecere și de degustarea tradiționalelor gogoși de Fasching.
Duminică, 23 februarie, în trenul Anina-Oravița, mai multe instituții și organizații au pregătit câteva activități care i-au bucurat pe toți cei aflați în tren. Activitățile și-au propus promovarea liniei de cale ferată Anina – Oravița și participarea la obiceiurile comunităților de pe traseu: Fășangul etnicilor germani din cartierele Aninei.
JCS-L.A.