Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Spune la Reşiţa un judecător membru al Consiliului Superior al Magistraturii, revoltat de atitudinea unor oameni din sistem care aduc deservicii prin minciună.

Justiţia cărăşeană a avut parte, miercuri, 29 ianuarie, de oaspeţi de seamă: trei reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarele Evelina Oprina şi Gabriela Baltag, dar şi avocatul Victor Alistar, reprezentantul societăţii civile în CSM. Cei trei au venit la Reşiţa, la Tribunalul Caraş-Severin, cu ocazia prezentării raportului de activitate al instituţiei pe ultimii trei ani, dar şi a bilanţului pe anul trecut. Conferinţa de presă la care a participat şi judecătorul Petru Juca, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin, a scos din nou la iveală problema subfinanţării sistemului judiciar, a lipsei de personal, a tăierii pensiilor speciale dar şi ideea defavorizării magistraţilor, care deşi par privilegiaţi, sunt de fapt victime ale sistemului şi ale unor „binevoitori“ care provin chiar din rândurile lor. Vizavi de pensiile speciale, tăierile îi vizează doar pe unii, fără a se atinge de cei 9.400 de la serviciile de informaţii. „Adică, vedeţi, dezechilibre de acest gen. Dar acesta este din păcate felul în care politicul reuşeşte să dezbine, să dea informaţia falsă populaţiei“, concluziona Alistar.

Potrivit celor de la CSM, problemele cu care se confruntă Tribunalul Caraş-Severin, la fel ca majoritatea instanţelor din ţară, „ţin de subfinanţare cronică a sistemului judiciar, iar chestiunea asta a finanţării din păcate nu este în mâinile noastre, ale puterii judecătoreşti sau ale Consiliului Superior al Magistraturii – şi vorbesc aici doar de instanţe, nu şi de parchete –, ci în mâinile puterii executive, şi anume ale Ministerului de Justiţie“. Fapt pentru care CSM are ca obiectiv remedierea acestei vulnerabilităţi, prin preluarea bugetului instanţelor, pentru a asigura independenţa reală a puterii judecătoreşti, a judecătorilor. Anul trecut s-au făcut demersuri în acest sens şi s-a obţinut o hotărâre de principiu, care urmează să fie pusă în aplicare.

S-a mai vorbit despre riscurile prafului de pe dosarele şi hârţogăriile cu care legea ne obligă să umplem instanţele, de problemele şi riscurile pe care le au viitoarele mame-magistrat, dar şi despre faptul că „în ultimii doi ani am asistat la o avalanşă de lucruri neadevărate. (…) Este aproape stupefiant că un corp care trebuie să aducă adevărul la suprafaţă minte. De foarte multe ori, nu generalizăm, dar avem foarte multe personaje printre noi – nu ştim cum se poate, cum e posibil, cum s-a ajuns aici – care mint, care nu spun adevărul societăţii. Eu nu condamn societatea, nici măcar lumea politică. Oamenii politici sunt într-o luptă electorală permanentă. Eu îi condamn pe cei care trebuie să ştie legea, s-o cunoască, au obligaţia să vorbească numai după lege şi totuşi nu fac acest lucru. Şi ne întrebăm de ce se întâmplă şi cui serveşte toată această chestiune. Pentru că ce se întâmplă zilele acestea, de aproape doi ani, toate lucrurile neplăcute sunt generate în primul rând din interiorul sistemului judiciar“.

JCS-Antoniu Mocanu