Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Asta este concluzia după ce observăm că petrecăreţii care nu-şi ţin muzica între pereţii locuinţei vor avea de achitat amenzi de până la 3.000 de lei, sau 6.000 de lei în caz de recidivă. Alternativ, se pot presta până la 150 de ore de activităţi în folosul comunităţii…

Poliţia judeţului ne pune la curent cu ultimele modificări în materie legislativă, vizavi de ordinea şi liniştea publică, dar şi de convieţuirea socială. Acestea intră în vigoare în 26 ianuarie, iar potrivit lor la oraşe, cine face petreceri zgomotoase pe afară, aproape de locuinţe, va scoate din buzunar bani de amenzi. „Organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban va fi sancționată cu amendă de la 2000 la 3000 lei“, ne informează Poliţia Caraș-Severin.

Repetarea distracţiei în decurs de 24 de ore de la constatarea primei fapte poate atrage amenzi între 3.000 şi 6.000 de lei sau prestarea a 100-150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

„De asemenea, vor fi sancționați cu amendă de la 500 la 1.500 de lei sau cu prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității și cei care repetă săvârșirea în public, într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei contravenții, de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, dacă sunt de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor, ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora. Aceeași sancțiune se va aplica și în cazul repetării în același înterval de timp, a tulburării, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă“, informează IPJ CS.

Şi dacă până acum autorităţile locale stabileau un orar de linişte, acum lucrurile sunt impuse prin lege: „Cei care tulbură liniştea locatarilor între orele 22.00 şi 8.00, şi 13.00 şi 14.00, prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora, de mai multe ori în 24 de ore, vor fi sancționați cu amendă de la 2.000 la 3.000 de lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității“.

JCS-Antoniu Mocanu