CARAŞ-SEVERIN – Nu mai puţin de 6.000 de sindicalişti din cea mai numeroasă categorie profesională a sistemului judiciar – în majoritate grefieri – au protestat împotriva ideii de a rămâne fără pensii speciale.
La nivel naţional, sindicaliştii din sistem au decis să ia atitudine faţă de încercarea de a-i lăsa fără pensii speciale. Vorbim aici de personalul auxiliar de specialitate din instanţe şi parchete, cuprinzând grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentarişti, grefieri statisticieni şi specialişti IT, care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul judiciar. Şi dacă la nivel naţional, când spunem sindicalişti, ne referim undeva la 6.000 de persoane, în Caraş-Severin, cifrele se opresc la 150.
Ei, bine, ei au protestat în faţa instanţelor – sau în incinta acestora, cum s-a întâmplat, spre exemplu, în cazul Tribunalului Caraş-Severin –, au închis arhivele şi registraturile, iar şedinţele de judecată au fost suspendate. Asta în timpul activităţii plenului Camerei Deputaţilor, care avea de discutat problema pensiilor speciale.
Până la urmă, personalul auxiliar din instanţe şi parchete pune umărul în umbra magistraţilor – care au şi vor avea pensii speciale –, iar dacă aceştia din urmă au ceva drepturi mai răsărite, poate că e firesc este ca şi colegii lor de sistem să aibă acces la un anumit privilegiu. Că, până la urmă, aşa cum suntem informaţi într-un comunicat remis redacţiei: „Prima dată am avertizat, astăzi garantăm: Justiţia nu se poate înfăptui fără grefieri“.
Mai trist este că acest aspect nu a afectat în niciun fel lumina legiuitorului din Parlament, care oricum se va bucura de o „cinstită şi binemeritată pensie specială pentru dormit în plen“, aşa cum reclamau unii grefieri la protest. I-a afectat mai degrabă pe oamenii simpli, pe justiţiabili, care nu de puţine ori bat un judeţ ca să aibă acces la Justiţie, ca să ajungă la o instanţă care, miercuri, i-a aşteptat cu uşile larg… închise. Aleşii au amânat, totuşi, votul până la anul.
JCS-Antoniu Mocanu