CARAŞ-SEVERIN – Pe lângă că se dezice total de acţiuni agresive în genul descinderilor, Fiscul îşi promovează o atitudine iertătoare, în special faţă de cei cu restanţe pe anul 2018, ale căror penalităţi şi majorări de întârziere sunt anulate.
Două comunicate transmise de Fiscul cărăşean te fac să clipeşti de trei ori şi să te întrebi dacă sunt sau nu emise de acea autoritate de stat care strânge vistieria ţării. Unul dintre ele informează că Fiscul nu face descinderi, că au ei metodele lor, iar celălalt ne spune că şmecherii care încă mai au datorii la stat, înregistrate în decembrie anul trecut, nici măcar nu mai trebuie să meargă la vreun ghişeu. Ci, din confortul fotoliului, de la lumina televizorului smart, pot intra pe internet, să transmită un răvaş de iertare către Fisc, lucru care nu-i scapă de datorie, dar care-i iartă de majorări, penalităţi sau orice dări accesorii pricinuite de întârzierea plăţii. Da, aţi citit bine!
Până mai ieri, citeam poveşti despre oameni care s-au trezit cu salariile blocate în conturi, pentru că Fiscul a tras linie după câţiva ani şi a stabilit că titularii mai aveau ceva sume de plătit. Şi aşa, cu banii blocaţi, scoate birul şi plăteşte-l! Unde e acel Fisc, nu ştiu. Cert e că acum această autoritate de stat îşi arogă un rol liniştitor: „Agenția Națională de Administrare Fiscală nu face descinderi în apartamentele românilor! (…) Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF dispune de o gamă largă de instrumente, astfel cum sunt definite de Codul de procedură fiscală. Precizăm că toate verificările ANAF se realizează în baza analizelor de risc, care pun în evidență riscurile de neconformare la declarare și plată“, se arată într-unul din comunicatele remise redacţiei.
Celălalt comunicat, vizând anularea obligaţiilor accesorii, e mai cu ţintă: „ANAF continuă acțiunile de susținere a contribuabililor în vederea conformării la plata obligațiilor fiscale și le reamintește celor care înregistrează obligații fiscale principale restante, la data de 31.12.2018, că pot beneficia, în condițiile reglementate de O.G. nr. 6/2019, de o serie de facilități fiscale. Una dintre ele este sub forma anulării, în totalitate, a obligațiilor accesorii, sens în care menționăm că până la data de 03.12.2019 au depus notificări/cereri de anulare a obligațiilor accesorii un număr de 46.480 contribuabili. Astfel, pentru accesarea facilității fiscale constând în anularea obligațiilor accesorii, precizăm că, până la data de 16.12.2019, inclusiv, trebuie să fie respectate condițiile impuse de lege, respectiv achitarea obligațiilor bugetare principale cu scadențe până la 31.12.2018, precum și a obligațiilor bugetare principale și accesorii cu termene de plată între 01.01.2019 și 16.12.2019. Anularea obligațiilor accesorii nu este conditionată de depunerea notificării privind intenția de a beneficia de această facilitate fiscală, însă este obligatoriu să fie depusă, până la data de 16.12.2019, inclusiv, o cerere în acest sens, la organele fiscale competente“.
Pe scurt, în loc de hârtii, cererea de anulare a accesoriilor se poate transmite prin intermediul „Spaţiului privat virtual“, cei în cauză putând cere lămuriri suplimentare inclusiv prin call center (031.403.91.60).
Antoniu Mocanu