Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Judecătorul Rustin Ciasc, preşedintele Biroului Electoral Judeţean Caraş-Severin, a susţinut, luni, o declaraţie de presă cu privire la datele centralizate din teritoriu, după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

„În cursul zilei electorale, la nivelul Circumscripţiei electorale nr. 11 Caraş-Severin a votat un număr de 122.380 de persoane, dintre care 120.026 de persoane – adică procentual 98,08% – au exprimat voturi valabile, iar 1,92%, 2.353 de persoane, au introdus în urnă voturi nule, a declarat preşedintele BEJ CS, Rustin Ciasc. Din punct de vedere al rezultatelor competitorilor electorali, candidatul Klaus Werner Iohannis a obţinut 67.839 de voturi, procentual 56,52%, iar candidatul Vasilica Viorica Dăncilă a obţinut 52.187 de voturi, respectiv 43,48%. Atât în cursul zilei de duminică, cât şi după închiderea urnelor, nu s-au înregistrat contestaţii sau sesizări de resortul Biroului Electoral Judeţean. De asemenea, nu au fost semnalate incidente electorale care să potenţializeze eventuale fraude în procesul electoral. În aproximativ cinci ore au fost centralizate rezultatele, fiind 365 de secţii de votare media a fost sub un minut pe secţie. Prin centralizare se înţelege preluarea materialelor care urmează să fie arhivate la sediul Tribunalului, preluarea materialelor de comunicaţii de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, materialele care au fost preluate de către Instituţia Prefectului, şi desigur rezultatele procesului votării, procesele-verbale centralizatoare, listele, voturile nule. În zilele următoare, Biroul Electoral Judeţean urmează să-şi înceteze activitatea, bineînţeles după predarea, după înaintarea către Biroul Electoral Central, pe suport de hârtie, a rezultatelor votării. În format electronic, deja au fost transmise şi au fost validate corelaţiile informatice. De asemenea va fi predat şi restul de materiale către Tribunal şi în momentul în care Biroul Electoral Central va da decizia aferentă, toate birourile electorale de circumscripţie îşi vor înceta activitatea. Din punct de vedere al preluării materialelor electorale, apreciez procesul respectiv de centralizare ca fiind fluent şi continuu, după cum am spus, într-un timp relativ scurt a fost încheiat întregul proces electoral la nivel de circumscripţie“.

Au existat şi solicitări pentru urna mobilă. „Pot să vă spun că pe cereri înregistrate în preziua alegerilor, aproximativ 1.700-1.800 de persoane au solicitat urna mobilă. Nu înseamnă însă neapărat că toate aceste persoane au şi votat, pentru că există posibilitatea ca alegătorul să se răzgândească sau totuşi să se deplaseze la secţia de votare să voteze pe lista permanentă, să nu mai necesite înscrierea lui pe acel extras din lista permanentă, care însoţeşte întotdeauna urna specială“, a mai precizat preşedintele BEJ.

Antoniu Mocanu