Caraş-Severin, Romania

– D-le Alexandru Sida, cu ce se ocupă concret „Montreal Consulting”?

– Cu plecări definitive şi intermediere vize temporare pentru Canada.

– Pentru toată Canada?

– Nu, doar pentru zona francofonă Quebec.

– Adică, dvs. le întocmiţi clienţilor întreaga documentaţie?

– După cum sună şi titlul firmei, „Montreal Consulting”, noi facem şi un fel de consultanţă vizavi de o plecare. Adică trebuie stabilită o strategie şi un dosar întocmit temeinic. Pentru că sunt nişte factori de care Guvernul Canadei şi Serviciul de Emigrare canadian îl cer celor care doresc să plece.
Etape spre emigrare

– Poate că n-ar strica să ne mai rezumaţi odată etapele pe care le are de străbătut un candidat la emigraţie…
– Una din primele etape (şi care se face gratis) este autoevaluarea sau, evaluarea, mai corect spus, pe care o facem solicitantului de viză. Adică el (ea) trebuie să se încadreze într-un anumit număr de puncte, pentru ca dosarul să-i fie procesat la Ambasada Canadei din Viena.

– Adică, să înţeleg că dvs. faceţi o preevaluare, în urma căreia îi spuneţi candidatului dacă are şanse sau nu. Care este punctajul minim de la care se porneşte?

– Punctajul minim este de 67 de puncte şi stabilirea lui se face acolo, la Viena.

– Etapa a doua?

– Invitaţia pentru interviul propriu-zis şi care poate să aibă după patru, cinci luni de zile de la depunerea dosarului.

– Şi unde va avea loc interviul?

– La Bucureşti.

– La Viena trebuie să se prezinte clientul personal cu dosarul?

– Nu, acolo noi trimitem dosarul complet cu toată documentaţia necesară, diplome, traduceri, copii legalizate, notarificate, tot ce face obiectul dosarului respectiv.

– Şi pentru acest serviciu clientul trebuie să vă plătească o anumită taxă?

– Nouă, clientul ne plăteşte un onorariu, menţionat în contractul nostru de prestări de servicii şi este plătibil după anunţarea invitaţiei ferme la interviu de către Ambasada Canadei din Viena.
Grile de evaluare

– Se poate întâmpla ca omul să fie respins din start, fără ca măcar a mai fi programat la interviu?

– Exclus, căci tocmai de aceea facem noi acea evaluare preliminară, pentru a putea aprecia şansele clientului, să vedem cum se încadrează. Şi, în primul rând, nivelul cunoştinţelor de limba franceză.

– Adică?

– Pe o grilă de la 1 la 12, un viitor posesor de viză ar trebui să fie încadrat de la nivelul minim 7 în sus. Deci, după studii şi nivelul de cunoaştere al limbii franceze, un factor foarte important ar fi experienţa în câmpul muncii. La peste 4 ani lucraţi în câmpul muncii se acordă maximum de punctaj, 21 de puncte. Exact ca la capitolul studii.

– Mi-aţi spus că punctajul minim este de 67 de puncte. Cât este cel maxim?

– Teoretic, el este de o sută de puncte.

– Un alt factor care contează în acest punctaj?

– Eventualul loc de muncă pe care candidatul, prin cunoştinţe ori prieteni stabiliţi în Canada, îl are deja asigurat acolo.
Statut de rezident

– Ce statut are, de fapt, emigrantul în momentul în care păşeşte pe pământ canadian?

– Nu va avea statut de emigrant, ci statut de rezident, cu toate drepturile şi obligaţiile unui cetăţean canadian, inclusiv dreptul la muncă, minus dreptul de a vota, ori de a candida.

– Apropo de cetăţean, după cât timp poate primi cetăţenia canadiană?

– După o perioadă de trei ani de zile.

– Un alt factor care contează în aprecierea persoanei?

– Capacitatea de adaptare.

– Cum poate fi cuantificată această capacitate?

– Printr-o declaraţie dată de o rudă sau chiar un prieten stabilit de mai multă vreme acolo şi chiar se cheamă „Declaraţia unui prieten”.

– Sistematizând pentru cititorii noştri, enumeraţi, vă rog, pe rând factorii.

– Întâi studiile, pentru care se acordă 25 de puncte, apoi cunoştinţele de limba franceză, cu 24 de puncte, urmează experienţa în muncă, marcată cu 21 de puncte, loc de muncă în Quebec, care aduce 10 puncte, capacitatea de adaptare („Declaraţia unui prieten”) tot cu 10 puncte. Un atu în plus au perechile, faţă de cei care vor să plece singuri. De asemenea, Guvernul provinciei Quebec, a mai introdus un amendament prin care, în cazul când nu sunt întrunite decât 62 de puncte, se mai acordă un bonus de 5 puncte.
– Spuneţi-ne câteva cuvinte şi despre interviu…
– Interviul este o întâlnire faţă în faţă cu ofiţerul canadian de investigaţii. Asta înseamnă că el va verifica în primul rând nivelul de cunoaştere a limbii franceze şi de aceea este bine să facem o evaluare onestă atunci când întocmim dosarul, căci la interviu, oricum, adevărul va ieşi la iveală. Tot acum persoana este obligată să-şi prezinte şi cazierul. Şi să facă dovada că deţine suma de aproximativ opt mii de euro, necesari a-i avea asupra sa în momentul în care păşeşte pe pământ canadian. Căci se poate întâmpla ca omul să nu-şi găsească imediat de lucru. Deoarece calitatea de rezident presupune automat doar număr de asigurare socială şi număr de asigurare medicală dar nu şi loc de muncă.

– Şi, cam la cât se ridică toate cheltuielile legate de formalităţi?

– Sensibil sub 3 mii de euro.

– Vă mulţumesc!
Vasile Sărăndan