Caraş-Severin, Romania

BĂUȚAR – Autoritățile locale luptă pe mai multe fronturi pentru a dezvolta comuna și pentru a oferi un nivel de trai cât mai bun locuitorilor săi.

Cine trece pe drumul care duce spre județul învecinat, Hunedoara, nu poate să nu remarce frumusețea locurilor din Valea Bistrei. Dealurile semețe străjuiesc valea, ca niște metereze de apărare. Pe aici a trecut Traian și ale sale legiuni biruitoare spre Sarmizegetusa acum aproape două mii de ani, lăsând în urma lor legende și adevăruri istorice.

Deși amplasat in acest cadru natural ravisant, Băuțarul nu pare a fi un loc atractiv. Tinerii pleacă din comună. Pleacă în străinătate sau la oraș. Mânați, ca atâția alții, de nevoi financiare sau de confortul aparent al vieții în mediul urban. În acest sens, Primăria comunei face eforturi pentru a aduce un plus de confort și de a îmbunătăți infrastructura locală, sperând, astfel, că vor reuși să mai stopeze din exodul tinerilor. S-au demarat, în noiembrie 2018, lucrările la rețeaua de alimentare cu apă a satelor Băuțar, Bucova și Cornișoru. Lucrările sunt realizate cu fonduri guvernamentale, au termen de finalizare în decembrie 2020, iar valoarea totală a priectului este de 7.465.510 lei, plus TVA.

„Când se va finaliza, aproximativ 80% din locuitorii comunei vor fi racordați la apă. Pentru restul, se va întocmi un nou proiect, astfel că în următorii ani toți sătenii să aibe acces la rețea. Recent a fost scos la licitație pachetul de proiectare și execuție pentru realizarea rețelei de canalizare si construirea unei stații de epurare pentru cele trei sate menționate mai sus, cu valoare alocată din bugetul de stat de peste 25 de milioane de lei“, ne-a spus primarul comunei, Romulus Barbescu.

Sunt pași importanți făcuți de administraţia locală. Va fi oare suficient pentru a ține tinerii acasă? Sau pentru a atrage pe alții, din alte locuri? Rămâne de văzut. Cert este că aceste meleaguri sunt prea frumoase pentru a fi lăsate în uitare și părăsire. Cei care au în mână frâiele comunei se implică și speră că vor reuși să ofere condiții cât mai bune. Sunt și oameni tineri care au ales să rămână aici. Să muncească și să prospere. Încet și cu răbdare. Ei sunt exemplul pe care ar trebui să-l vadă și alții. Dacă unii au reșit, înseamnă că se poate. Cu ei se mândrește Băuțarul, iar noi sperăm ca în viitor să vă povestim despre cât mai mulți oameni de genul acesta.

Flavius Militaru