Caraş-Severin, Romania

DEZEŞTI – Se poate, sigur că da, fiindcă trăim în ţara tuturor posibilităţilor, cum comenta cineva la un articol de pe CAON despre altă persoană păgubită în mod absurd.

Foarte limpede n-avem cum să ştim dacă e vorba despre exces de zel din partea unor agenţi de poliţie sau, într-adevăr, cum încearcă unul dintre păgubiţi să înţeleagă, legile se schimbă de la o zi la alta, atât de repede, încât e imposibil să ţii pasul. Clar e însă că mulţi interpretează legea după ureche şi o aplică după cum îi taie capul. Două asemenea plângeri au venit din partea unor săteni din Dezeşti, cărora li s-a întocmit proces-verbal că „au fost prinşi“ fără acte de transport pentru lemne. Este vorba despre Nicolae Tărcilă, care a primit o amendă în valoare de 2000 lei că transporta lemne de pe un teren agricol pe care acesta îl deţine, moştenit din moşi-strămoşi, însă, totuşi, atenţie, fără a fi intabulat: „Vorbim de lemne de la mine, de pe pământul meu, pământ agricol. E un loc arabil, de fâneţe, unde or crescut lemne. APIA mă forţează să defrişez locul, să-l curăţ, că altfel îmi taie suvbvenţia. Astă-toamnă l-am curăţat şi am avut aproximativ 1,5 metri cubi de lemn, lemn pe care l-am transportat într-o remorcă“, ne-a spus Tărcilă.

Omul ne-a mai declarat că: „N-or fost lemne de vânzare, că erau unul la 1 m, altul la 1,5 m, altul la 15 cm, cum am putut eu să le tai. N-au avut toate aceeaşi dimensiune, să fie la metru, pentru vânzare. Au fost lemne pentru mine. Transportându-le spre casă, pe drumul agricol, m-am trezit cu Poliţia, cu fostul şef de post, domnul Iancu şi cu un ajutor, care e şef de post pe la Brebu. Mi-au cerut documente, dar n-am avut ce documente să-i dau. M-au întrebat ce fac cu lemnele. Cum adică, ce fac cu lemnele? Le duc acasă, ce să fac cu ele, că n-o să le mănânc. De la mine din proprietate, ce foaie de transport să am, că doar nu le-am luat din pădurea statului. Cum să mă duc eu la Ocolul Silvic Bocşa să cer foaie de transport că eu îmi tai lemne din pământul meu, că-mi curăţ terenul? Mă iau ăia la mişto dacă le cer aşa ceva. Se dă foaie de transport dacă te duci la pădurea de stat! Ce infracţiune am făcut, că doar nu eram pe drum judeţean? Pentru pământ noi avem acte din moşi-strămoşi, dar acum se lucrează la intabulare. Nimeni n-are intabulare pe terenuri. Acum este un proiect să ne facem toţi intabularea şi pentru păduri şi pentru terenuri agricole, pentru tot. Nu ştiu cum sunt legile acum, dar nu mi se pare normal“.

Aşa stau lucrurile în povestea unuia dintre cei care au păţit-o că şi-au dus acasă propriile lemne, omul nostru având şansa să fie „iertat“ de jumătate de amendă, asta în cazul în care ar fi plătit 1000 de lei într-un interval destul de mic. Evident, acesta a făcut contestaţie în instanță.

Celălalt păgubit, Ioan Ceponi,  este tot din Dezeşti dar, în acest caz, nu lui i s-a întocmit proces-verbal, că nu el şi-a transportat lemnele, ci la altă persoană din Fîrliug: „Am 71 de ani trecuţi, unde drac să mă duc să fac comerţ cu două lemne? Erau lemnele mele, sparte, uscate şi crăpate, pregătite direct pentru centrală, dar i-o dat amendă lu ăla care o făcut transportul, care-i din Fîrliug. Dar lemnele sunt de la mine din pădure, pentru mine, pentru familia mea. Nu le-am furat, nu am făcut comerţ cu ele, numai o trebuit să mi le aducă omul cu remorca, cu tractorul. Pe drumul dintre Dezeşti şi Zorlenţ este un drum de vreo 2 km, care coboară de la pădure direct acolo, la mine, numai că eu n-am putut să merg, că mi-s bătrân, unde să mai urc, m-am dus după tractor, dar acolo le-am tăiat şi le-am încărcat să le duc acasă“.

Se pare că pădurarul le-ar fi ţinut partea celor păgubiţi, dar până justiţia va face lumină şi dreptate în aceste cazuri în care „infractorii“ şi-au furat propriile lemne de pe terenurile aflate în proprietate personală, ridicăm neputincioşi din umeri, că asta-i poveste ca în „D-ale lui Mitică“…