Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şi nu este vorba în niciun caz de cotropirea drumului judeţean până acolo, ci de preluarea şi asfaltarea unui drum forestier care să continue artera modernizată dinspre zona turistică Secu.

Senatorul Marcel Vela, prezent recent la Reşiţa, a explicat că se pregăteşte şi temeiul legal pentru acest lucru: „Există un act normativ care va ajuta foarte mult autorităţile locale. Chiar am discutat şi cu dl primar de la Reşiţa: (platoul) Secu poate fi legat direct de Văliug, din Reşiţa să ajungi la Văliug prin (platoul) Secu, pe o variantă mult mai bună şi mai scurtă, dar drumul este forestier. Şi fiind drumul statului român, administrat de către Romsilva, nicio autoritate locală, deci nici Reşiţa, care este deţinătorul teritorial al unităţii administrative pe acestă limită în care se găseşte şi drumul forestier, nu poate investi acolo, fiind drumul Romsilvei. Pentru această situaţie, proiectul de lege care dă posibilitatea autorităţilor locale să solicite aceste drumuri forestier – la primării şi consilii locale, respectiv la consiliile judeţene dacă există un interes judeţean –, dă posibilitatea ca investiţiile în infrastructură să rezolve mai multe probleme: cele legate de unele cătune care sunt depărtate faţă de localităţi, dă posibilitatea celor care au exploataţii zootehnice, sunt unele stâni turistice care pot fi vizitate şi promovate ca obiective turistice, sunt păşuni, sunt pensiuni agroturistice sau chiar zone de agrement, aşa cum sunt la Reşiţa şi la Văliug. Iar acest proiect legislativ dă posibilitatea ca un primar gospodar să poată extinde infrastructura până la aceste obiective, fie că sunt turistice, agroturistice, economice sau pur şi simplu edilitare“.

„Legat de subiectul de drumuri forestiere, vreau să întăresc şi eu că e o iniţiativă extrem de bună şi o să vă dau un exemplu elocvent în acest sens, a precizat Ioan Popa, primarul Reşiţei. Jumătate din drumul care merge de la barajul Secu, din coada lacului, spre Văliug, este al nostru, al Reşiţei, iar cealaltă jumătate este drum forestier, pe raza UAT Văliug. În cazul în care această iniţiativă legislativă va fi validată în Parlament, asta ne dă nouă posibilitatea, la Reşiţa, să facem un proiect PNDL, pe fonduri europene, să găsim resursa de finanţare, şi putem să asfaltăm drumul ăsta de la Secu, de la Turist, de la ultima locaţie, ultimul hotel, până în Văliug. Şi atunci, e un traseu mult mai facil de practicat, cel puţin în perioada sezonului estival, decât pe Cuptoare, Secu, pe partea cealaltă. De asta am privit cu interes şi m-am bucurat enorm de mult de iniţiativă. Sper să treacă. Ar mai fi şi altele“.

Potrivit edilului, lungimea drumului ce va fi astfaltat este de circa 12 kilometri, la care se adaugă drumul dinspre platoul Secu spre Reşiţa, de 9 kilometri care au fost complet reabilitaţi şi modernizaţi. În total, drumul Reşiţa-Văliug prin zona turistică Secu ar avea undeva la 21 de kilometri, spre deosebire de varianta actuală, de 25 de kilometri. Însă primarul spune că nu contează doar diferenţa de lungime, pentru că „una e să urci pe la Minda, iarna de exemplu, şi alta e să mergi pe Valea Bârzavei. Practic, până sus la Văliug s-ar deschide. Dacă vreţi, pentru biciclete, pentru ciclism, e o zonă foarte, foarte frumoasă, se duce spre baza muntelui Cuca. E o zonă foarte frumoasă şi eu sper să reuşim s-o deschidem. Ar mai fi şi drumul care merge de la Minda înspre peştera Comarnic, pe care noi am vrut s-o luăm, am solicitat-o Consiliului Judeţean dar acolo, la fel, sunt discuţii: e forestier, nu e forestier. Sunt foarte multe drumuri şi sunt convins că la nivel de România, ca să nu zic în Banatul nostru de munte – noi avem 400.000 de hectare de pădure –, sunt foarte multe drumuri de acest gen. Şi la Văliug, Bârzăviţa, în spatele lacului, unde la ora asta nu are acces practic niciun UAT“.