REŞIŢA – Primarul Ioan Popa a ţinut să mulţumească reprezentanţilor TMK pentru că au dat municipalităţii o serie de terenuri care permit dezvoltarea urbei, inclusiv pentru deschiderea de căi rutiere şi construirea unui aquapark.
„Cu bucurie anunţ că am aprobat achiziţionarea a 27 de hectare de teren de la TMK, fapt pentru care le mulţumesc în primul rând colegilor din Consiliul Local, dar şi celor de la TMK pentru că – în afară de faptul că nu le sunt lor de trebuinţă – au înţeles că sunt un mijloc prin care o primărie poate să se dezvolte, ne-a declarat Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa. Să permită ca aceste terenuri industriale, abandonate sau brownfield-uri, în termeni europeni, să fie reutilizate în alte domenii. Le vom exploata cu siguranţă în cel puţin două zone: în zona de locuire, şi mă refer aici la cele 8,5-9 hectare din zona cunoscută ca TMK Şamotă, din Stavila; şi tot ce luăm în zona Triaj şi Mociur-Turnate, ne vor fi de folos în deschiderea căilor de circulaţie rutieră în Mociur, breteaua de pe partea dreaptă a Bârzavei, şi la viitorul aqualand. Suma este undeva la 2.000.000 de euro pe 27 de hectare, ceea ce înseamnă, ca medie ponderată, undeva la 8 euro pe metrul pătrat“.
Subiectul terenurilor de la TMK a mai fost dezbătut de consilieri, însă aleşii urbei n-au fost încântaţi din prima. Cel puţin nu în cazul donaţiei haldei de zgură. De această dată, însă, aleşii urbei au reacţionat diferit. Mirel Sabo, liderul grupului PSD din Consiliul Local, a ţinut să-i spună primarului: „Aveţi tot sprijinul nostru! Este vorba despre circa 27 de hectare. Din punctul meu de vedere – sunt economist la bază – să cumperi terenuri la preţuri rezonabile şi să nu trebuiască să dai banii direct, e cât se poate de legal. Compensare cu impozitele locale, ar fi culmea să ne împotrivim. Succes!“.
Ca răspuns, primarul i-a mulţumit, subliniind că mulţumiri trebuie adresate şi celor de la TMK: „Am avut cu dânşii o relaţie extrem de bună în ultimii doi ani, de fiecare dată am găsit înţelegere şi deschidere la ei. Sunt cel mai mare contribuabil la bugetul local, încă n-a reuşit să-i depăşească nimeni“.