Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deficitul de personal s-a simţit şi mai acut, vara aceasta, în perioada concediilor, spune directorul instituţiei, Mirel Sabo.

Căminul pentru Persoane Vârstnice găzduieşte, în prezent, 160 de beneficiari. Dintre aceştia, 84 sunt dependenţi, fără a însemna neapărat că sunt imobilizaţi la pat, 68 semidependenţi, iar opt dintre ei sunt independenţi. De îngrijirea acestor bătrâni se ocupă 17 asistente medicale, 28 de infirmiere, şase îngrijitoare şi două spălătorese. O mână de ajutor vine şi din partea celor doi asistenţi sociali, a psihologului şi a animatorului cultural, după cum aflăm din informarea prezentată de Mirel Sabo, în cadrul celei mai recente şedinţe de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din Judeţul Caraş-Severin. De altfel, de recuperarea medicală a beneficiarilor se ocupă şi un kinetoterapeut. Pe lângă asigurarea celor trei mese pe zi, la care se adaugă şi două gustări (în cuantum de 16,60 de lei/zi/beneficiar), dar şi a asistenţei medicale, bătrânii sunt stimulaţi să participe la diverse activităţi recreative, mentite să le îmbunătăţească condiţia fizică, să le stimuleze creativitatea şi să le facă cât mai plăcută şederea în centru.

Întrebat despre salarizarea personalului, dar şi dacă acesta este suficient pentru numărul de beneficiari existent în centru, directorul Mirel Sabo a declarat: „Personal avem! Au mai plecat, mai sunt şi posturi vacante. Dacă e să o spun acum, îmi pare rău că trebuie să aduc în discuţie şi astfel de lucruri, dar am să o spun! Nu e problemă la asistentele medicale, ci la infirmiere, acolo este nevoie de cât mai multe, pentru ele sunt cele care au cea mai grea muncă, poate, inclusiv schimbatul scutecelor, deci, acolo trebuie avut grijă, la infirmiere. Eu, personal, nu consider că avem o problemă la asistentele medicale, ci la îngrijitoare. Îngrijitoarele fac curăţenie. Salarizarea consider că este foarte bună la asistentele medicale, mai ales din luna martie, de când Guvernul a dat hotărâre specială pentru ele şi au ajuns la nivelul maxim din Legea 153/2017. Însă numai asistentele medicale, din păcate, nu şi infirmierele, care duc şi munca cea mai grea, şi nici îngrijitoarele. Ele nu! Deci, nu m-aş plânge de personal, decât pe partea de infirmiere“.

Directorul căminului de bătrâni din Reşiţa a mai arătat că, până în luna martie, cel mai mic salariu brut, al unei asistente medicale, era de 3.838 de lei, iar acum, acesta este cuprins între 4.100 şi 4.800 de lei, în funcţie de vechime, la care se adaugă şi sporul de tur, de 15%. În schimb, salariul net al unei infirmiere sau al unei îngrijitoare se apropie de 1.500 de lei net. În aceste condiţii, e uşor de înţeles de ce infirmierele preferă să îngrijească bătrânii altora în străinătate şi de ce posturile scoase la concurs de Căminul pentru Persoane Vârstnice din Reşiţa rămân neocupate. „Eu merg zilnic pe etaje, şi am văzut cum este: vine infirmiera, hrăneşte un bătrân, un minut, două – trei, face un semn, se opreşte, merge în salonul alăturat, îi întinde o sticlă cu apă altuia, îi ridică capul şi îl ajută să bea, după care merge în salonul alăturat, unde cineva a urinat pe jos, face rost de cârpă, de mop, şi se ocupă de situaţie. Se duce se spală, se reîntoarce la cel pe care trebuie să-l hrănească. Şi, da, cu infirmierele trebuie avut mare grijă, pentru că este mare nevoie de ele şi lipsa oricărei infirmiere, mai ales în perioada aceasta de vară, a concediilor, se simte cu atât mai mult!“, a concluzionat Mirel Sabo.