Caraş-Severin, Romania

Astfel, pentru consum familial, porcii pot fi achiziţionaţi numai din localitatea de domiciliu, şi numai după ce a fost anunţat medicul veterinar de intenţia de a cumpăra (şi de a vinde), medic care trebuie să aibă acces în gospodării, în vederea vaccinării animalelor.

De asemenea, primăria trebuie anunţată, după tranzacţie, pentru înscrierea în registrul agricol. Porcii urmează să fie ţinuţi închişi, iar dacă se îmbolnăvesc sau mor, se impune anunţarea medicului veterinar. „Înainte şi după sacrificare, animalele urmează să fie examinate, proprietarul urmând să asigure identificarea, înregistrarea şi marcarea porcinelor, care nu trebuie crescute în apropierea gropilor de gunoi ori a zonelor populate cu porci mistreţi.

Oamenii sunt sfătuiţi să nu accepte efectuarea tratamentelor de către persoane neautorizate, să nu arunce cadavrele şi să anunţe primăriile în vederea ridicării acestora”, susţine Viorel Agud, directorul executiv al DSVSA.

L.S.