Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Considerate delicatese, mai închise la culoare, dar mai sănătoase, roşiile negre reprezintă noul trend în materie de tomate, oltenii aducând şi pe piaţa reşiţeană acest sortiment. Dacă în urmă cu câţiva ani a fost o premieră cultivarea soiului „Indigo Rose“, în România, preţul fiind de 15 lei/kg, anul acesta roşiile negre se vând în Piaţa Reşiţa Sud cu 8 lei/kg şi provin dintr-o comună din Dolj, din semniţe aduse din Spania.

Tânărul legumicultor doljean are şi un nume predestinat, Roşiianu, el experimentând pentru prima oară acest soi, cu semniţe pe care le-a cumpărat din Spania. El spune că nu e foarte profitabil, deşi oamenii cumpără roşii negre. Asta pentru că tot mai mulţi producători s-au reprofilat pe soiuri aşa-zis nobile, roşiile negre fiind acum cele mai apreciate pe piaţă. Acestea sunt verzi până se coc, după care se înnegresc. Potrivit specialiştilor, acest sortiment de roşii este mai sănătos deoarece conţine antioxidanţi care ajută în boli precum diabetul, cancerul şi obezitatea. Roşiile negre nu sunt atât de dulci ca cele obişnuite, dar sunt mai aromate şi sunt foarte folosite în salate. Obţinute din încrucişarea roşiior clasice cu cele roşu închis, roşiile Indigo Rose au fost create în laboratoarele Univeersităţii din Oregon, în SUA.