REŞIŢA – O modalitate fiind donaţia, care contribuie la circulaţia ei, mai ales dacă e vorba de cărţi rare sau ediţii limitate.
Zilele trecute, Biblioteca Municipală s-a îmbogăţit cu 300 de cărţi donate de cineva, care a dorit să rămână anonim. Şi mai frumos. Asta în condiţiile în care într-un caz similar de donaţie de carte, cineva comenta maliţios pe Facebook că s-ar fi „descotorosit“ de o carte foarte valoroasă. Una e să te lipseşti de o carte importantă, fără să ştii ce conţine, după ce ai ţinut-o ani buni în biblioteca personală pe post de bibelou, şi alta când, conştient de valoarea ei, constaţi că bucuria lecturii unei asemenea cărţi nu e completă dacă nu e împărtăşită. Prin donaţii, biblioteca nu numai că îşi îmbogăţeşte fondul de carte, dar îşi împlineşte şi menirea, prin împrumut, aceste cărţi ajungând la cât mai mulţi cititori. Doar astfel o donaţie e cu adevărat nobilă, cum e şi în acest caz. Se poate spune că donatorul respectiv a recidivat, întrucât în urmă cu doar 1 an, a mai donat 3000 de cărţi.
Bibliotecarele Adina Bujor şi Dominique Zară au spus, dealtfel, că de patru ani, de când funcţionează această bibliotecă (în locaţia fostei secţii franceze a Bibliotecii Judeţene), fondul de carte s-a îmbogăţit doar din donaţii, achiziţia de cărţi noi nefiind posibilă din cauza lipsei fondurilor. Este singura bibliotecă unde se mai fac donaţii, Biblioteca Judeţeană nemaiacceptând asemenea gesturi nobile, oricât de umilitoare le-ar părea altora. Deşi, parcă până nu demult, pe lângă multe alte diplome şi premii, simbolice, e-adevărat, dar cu atât mai preţioase, oferite de Biblioteca Judeţeană, exista şi una care îl recompensa pe „Donatorul anului“.
În prezent, fondul de carte al Bibliotecii Municipale numără aproximativ 18.500 de volume, care chiar sunt citite, aşa cum spun bibliotecarele, pentru că există cititori fideli care vin constant să împrumute cărţi. Vârstnicii, mai ales, împrumută beletristică, iar studenţii cărţi de specialitate. Cele 300 de cărţi dăruite de donatorul anonim sunt din mai multe domenii: beletristică, ştiinţă, geografie, turism, enciclopedii, medicină, gastronomie, filosofie, psihologie ş.a.
Perioada estivală se anunţă atractivă în acest lăcaş al cărţilor, unde se intenţionează atragerea publicului la diferite activităţi, cum ar fi cursuri de quilling, pictură sau de limba franceză.