Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mieii care vor ajunge pe mesele cărăşenilor de Paşte vor fi mai mici, dar preţul cerut pe kilogramul de carne va fi similar cu cel de anul trecut, spun ciobanii.

În mai puţin de o lună, şi la diferenţă de o săptămână, catolicii şi ortodocşii sărbătoresc Paştele. În 2018, sărbătorile au loc în prima săptămână din aprilie, şi, din cauza timpului scurt, crescătorii spun că mieii nu vor ajunge la greutatea optimă. Pentru a-şi vinde marfa, unii s-au orientat înspre comerţul online, având deja comenzi pentru sfârşitul lunii, alţii înspre angrouri, cunoscut fiind faptul că şoferii de TIR opresc des în comunele cărăşene pentru a încărca mieii, care ajung apoi pe mesele străinilor. Ciobanii cu miei puţini se îndreaptă înspre pieţele agroalimentare, unde-şi negociază preţul în funcţie de cerere. Anul acesta, preţul kilogramului de carne în viu pare să nu depăşească 9 lei , în timp ce carcasa se vinde cu 20 de lei. „Mieii sunt ceva mai mici, anul acesta. Oile mele au început să fete de prin 15 ianuarie, şi, dacă ar fi să fac o medie, vorbim despre o greutate de 17 kilograme. Un miel bun are peste 20 de kilograme, însă este greu să ajungi la o astfel de greutate, dacă Paştele pică la început de aprilie. Eu am fost sunat numai de intermediari de pe la Constanţa, care mi-au oferit între 8 şi 9 lei pe kg/viu. La rândul lor, aceştia vând kilogramul arabilor, cu 14 lei. Din păcate, nu putem ajunge noi la arabi, să ne vindem noi mieii, că dacă mă duc cu maşina în portul de la Constanţa s-ar putea să rămân şi fără miei şi fără maşină! Mă înţelegeţi?! Aşa că nu pot decât să mai aştept vreo săptămână, pentru a primi şi alte oferte, după care să mă hotărăsc rapid, căci nu pot ţine atâţia miei şi trebuie mulse şi oile pentru a face brânză“, ne-a spus un crescător de oi din Coronini.

Ilie Humiţa, din comuna Constantin Daicoviciu, ne-a spus că aproape toţi mieii pe care îi are vor ajunge anul acesta pe mesele italienilor. De ani de zile, acesta a bătut palma cu un intermediar din Timişoara, care îi vinde mieii la un preţ mulţumitor. „Cei mai mulţi îi dau la TIR. Sunt mulţumit de înţelegerea pe care o am cu ei, şi colaborez de ani buni. Kilogramul în viu îl dau cu 9 lei, şi carcasa cu 15 lei. Preţul nu cred că va mai creşte, este posibil chiar să mai scadă după Paşte“, aflăm de la oier.

Cristian Iablanovski, în schimb, îşi vinde mieii pe internet. A ales această modalitate pentru că îi este mult mai uşor şi mai comod aşa. „Nu am mulţi miei, aproximativ 40 de capete, şi ne este mai uşor să-i dăm aşa, decât la piaţă. Păstrăm preţul pieţei, astfel că vom vinde kilogramul cu 20 de lei“, spune bocşeanul. Crescătorii de oi spun că pentru a-şi scoate cheltuielile, kilogramul de carne în viu ar trebui vândut cu 14 lei.