REȘIȚA – Este Clubul destinat în special persoanelor de vârsta a III-a care locuiesc în zona Lunca Pomostului, situat pe strada George Enescu Nr.4. Spațiul a fost inaugurat recent, fiind un proiect realizat de Primăria Reșița, exclusiv cu finanțarea municipalității. Vârstnicii beneficiază de un program complex în care pot socializa sau pot juca remy, cărți, șah, table, au acces la internet și pot desfășura o serie de activități recreative.
Proiectul a fost inspirat de centrele vizitate de primar în Italia și care există, de fapt, în toată Europa. Lucrările au fost executate în ritm alert încă din octombrie, fosta bibliotecă municipală de pe str. George Enescu fiind transformată într-un spațiu primitor, prietenos, care te provoacă să rămâi la o canastă sau un remy. De altfel, în ambianța caldă a cărților, care au rămas, te simți ca acasă, poți servi un ceai sau să schimbi impresii cu vecinul din cartier, după o partidă de șah sau de table. Inaugurarea a avut loc chiar înainte de Crăciun, însă primarul nu a venit doar la deschidere, ci continuă să dea pe la club, când are timp, desigur, gest care-i onorează pe beneficiari.
Este cel de-al doilea centru dedicat persoanelor vârstnice dar, spre deosebire de cel de lângă fosta baie comunală, care e mult mai mare și mai complex, fiind construit din fonduri europene, acesta este realizat cu banii Primăriei. Tot cu finanțarea municipalității, primarul Ioan Popa intenționează să mai deschidă un asemenea club în cartierul Govândari, astfel că vor exista trei centre de socializare pentru vârstnici pe zone de domiciliu.
Având experiența Centrului de pe strada Teilor, Nadia Pasici, inspector general Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Reșița, ne-a prezentat câteva repere din programul de activități pe care intenționează să-l desfășoare împreună cu membrii clubului: „Acest club este destinat, bineînțeles, seniorilor care locuiesc în special în zona Lunca Pomostului, dar sunt bineveniți toți vârstnicii din oricare altă zonă a orașului. Avem un număr de 40 de locuri și se desfășoară activități de socializare, persoanele vârstnice joacă remy, șah, table, cărți, consultă periodicele. Chiar dacă suntem la început, nu înseamnă că nu avem experiență, aceasta fiind dobândită în cadrul centrului de pe strada Teilor. Avem un plan de activități foarte bine pus la punct, bunăoară Cupa Mărțișorului, în colaborare cu Direcția de Sport din cadrul Primăriei Reșița și Cupa de Moș Crăciun, pe care dorim să le facem tradiționale. De asemenea, ne-am gândit la o oră de gimnastică pe săptămână, iar în acest sens am încheiat un parteneriat cu Universitatea „Eftimie Murgu“, studenții urmând să revină după fiecare sesiune pentru a interacționa cu „bunicii“ care au nevoie de mișcare. Vom avea lansări de carte, un moment „Eminescu“ în 15 ianuarie. Vom face parteneriate și cu diverse licee pentru a realiza seri literare, serate muzicale, ne dorim un schimb între generații, să implementăm noțiunea de familie, nepoți, copii, vecini, le spun tuturor beneficiarilor că noi toți suntem o familie. În plus, doresc să anunț toți beneficiarii că o dată pe lună, vom avea o zi a sărbătoriților lunii, adică toți cei născuți în luna respectivă, vor avea ocazia să-și sărbătorească ziua de naștere împreună și vor primi un tort din partea Primăriei Reșița, de aceea doresc să mulțumesc pe această cale municipalității și tuturor celor care s-au implicat trup și suflet pentru ca vârstnicii noștri să aibă parte de mai multă atenție“.
Spre deosebire de programul Centrului de pe str. Teilor, care funcționează doar până la ora 16.00, Clubul Persoanelor Vârstnice de pe str. George Enescu Nr.4 are program până la ora 20.00. Se lucrează în două schimburi, beneficiarii – 80 de membri înscriși, fiind întâmpinați de Carmen Maria Trif – referent Compartiment Club Persoane Vârstnice și Daniel Trăilescu – inspector de specialitate Serviciul Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei. Pentru a se monitoriza constanța frecventării clubului se face o prezență, la sfârșitul anului urmând să fie desemnat cel mai activ membru, care va primi un premiu simbolic. Beneficiarii mai pot folosi camera specială a calculatoarelor, unde pot naviga pe internet sau pot comunica pe această cale cu alți membri ai familiei din alte localități sau țări.
Cu siguranță vom afla mai multe din poveștile acestor „bunici“ ai noștri care, sperăm, să ne împărtășească din experiența lor de viață, iar pe bunicuțe le invităm, chiar, să ne dezvăluie din secretele bucătăriei, rețete delicioase de odinioară „ca la mama acasă“.