Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Prin negocierea avantajoasă a unor contracte şi achitarea de datorii, municipalitatea a redus, într-un an, gradul de îndatorare cu zece procente. Fapt ce permite angajarea de noi credite.

La final de an, Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, a vorbit despre cum a reuşit scăderea gradului de îndatorare a urbei, în special prin reducerea datoriilor şi prin scăderea dobânzilor impuse prin contractele cu băncile.

„La renegociere credite au fost două faze, una în care – noi având grad de îndatorare mare, arierate – n-am avut dreptul să refinanţăm creditul şi atunci am renegociat cu două bănci, Raiffeisen şi BCR, m-am dus personal la Bucureşti de două ori, spune Ioan Popa. În urma acestor negocieri am obţinut o reducere semnificativă: de la 3,25%, 1,29% şi 1% dobânzi, la 0,56%, cu o economie care a însumat 4 milioane de lei, în prima fază. Să vă spun ce s-a întâmplat cu datoriile noastre. Plăţi restante la 31 decembrie 2015 au fost 9 milioane de lei, la 31 decembrie 2016 – 3,9 milioane, iar la 30 noiembrie anul curent, luna trecută, am avut 254.000 de lei datorii la furnizori. Dar nu sunt arierate, sunt în termene“.

Potrivit documentelor puse la dispoziţie de municipalitate, urbea avea trei mari credite, perfectate pe 12 ani, două la Raiffeisen – unul de 59,3 milioane de lei, cu o marjă de dobândă de 3,25% înainte de negociere, iar altul de 20 de milioane de lei, cu o marjă de 1,29% – şi unul la BCR, cu o valoare de aproape 8,28 de milioane de lei, cu o dobândă de un procent. Toate aceste marje au fost reduse la nivelul de 0,56%, fapt ce a adus o reducere de 4.235.049 de lei pentru întreaga perioadă de 12 ani, ceea ce coincide cu o reducere anuală de 352.921 de lei

„Practic am redus gradul de îndatorare a Primăriei Reşiţa de la 26% în 2016, la 16% astăzi. Vă reamintesc că gradul maxim de îndatorare a UAT-urilor este de 30%. Faptul că l-am coborât la 16% ne permite în viitor să cofinanţăm diverse proiecte. Nu mă refer la cele europene, care nu intră în gradul de îndatorare, dar de exemplu, la anvelopări de blocuri persoane fizice, creditul pe care-l dăm noi persoanelor fizice nu intră în cofinanţări fonduri europene, şi bineînţeles ne gândim şi la alte proiecte pe care le putem face cu creditare bancară“, a conchis primarul municipiului Reşiţa.