REȘIȚA – Un număr de 14 studenți ai Universității Tehnice a Moldovei fac practică, prin universitatea reșițeană, la diferiți agenți economici din zonă.
În baza unui acord de colaborare încheiat între Universitatea „Eftimie Murgu“ din Reșița şi Universitatea Tehnică a Moldovei – ce este fundamentat pe acordul dintre ministerele de resort ale cele două state –, un număr de 14 studenţi de la Facultatea de Energetică şi Inginerie Electrică din forul de peste Prut beneficiază de un stagiu de practică în forul de pe malurile Bârzavei, timp de o lună. În cadrul mobilităţilor academice de scurtă durată, tinerii fac practică de specialitate la agenți economici din zonă, precum: Electro Consult Caraş, Electro Euro-Star, Electroechipament Industrial sau Plastomet, toate din Reşiţa, și Electroechipament din Bocşa.
Rectorul reșițean Andrade Bichescu preciza: „Alături de noi avem reprezentanții Universității Tehnice din Moldova, a XXII-a delegație, pentru că din anul 1996, UEMR are o colaborare cu UTM. Și an de an un număr de 10, 12, 14, X studenți vin să desfășoare activități practice vara la universitatea noastră. Există acest schimb pe care noi îl avem cu colegii noștri de dincolo de Prut. Pe această cale transmitem mulțumirile noastre pentru această colaborare, sperăm ca și pe viitor să putem să colaborăm, așteptăm cu mare drag și alți studenți“. Acesta a ținut să le mulțumească tinerilor, partenerilor implicați, dar în special dr.ing. Elisabeta Spunei, care a pus umărul la continuarea tradiției de colaborare între universitățile din cele două state.
„Această relație de colaborare este destul de veche, din anul 1996, a fost inițiată de către dl. profesor Tudor Ambros, de la UTM, și de dl. prof. Piroi de la noi, iar anul acesta este continuată de mine, explică Elisabeta Spunei. Vreau să mulțumesc conducerii firmei Ro-A-Tir care a avut bunăvoința și deschiderea de a sponsoriza studenții din Basarabia cu abonamente de transport gratuit pe mijloacele noastre de transport din Reșița, ca să nu-și mai consume din bursa pe care o au. Sunt cazați în cămin, împreună cu ceilalți studenți și beneficiază de bursa finanțată de minister pe toată durata practicii“.
Trebuie spus însă că nu toate firmele la care tinerii basarabeni fac practică sunt pe filiera profesională vizată de ei. Deși studenții au mulțumit pentru oportunitatea de care se bucură, și-ar dori să aibă mai multă deschidere din partea factorilor interesați, pentru a li se deschide porțile obiectivelor hidro din zonă. Dincolo de birocrația hârtiilor, semnăturilor și avizelor, pentru a-i putea impresiona pe studenții moldoveni cu grandoarea Porților de Fier, spre exemplu, universitatea reșițeană ar avea nevoie de sponsorizări care să le acopere transportul. Însă toate ar trebui reușite luna aceasta, atât cât durează stagiul tinerilor găzduiți pe malurile Bârzavei. Altfel, vor ajunge să vadă doar Grebla, despre care vor putea povesti acasă, peste Prut….