Negocierile între reprezentanţii celor două categorii de salvatori vor debuta la ora 17:00, la sediul Spelemat din Piaţa 1 Decembrie, numitorul comun fiind dorinţa de a se interveni eficient şi la timp la incidente.
Nemulţumirile au apărut în urma modului în care Consiliul Judeţean Bihor a înţeles să aplice legea privind „Prevenirea accidentelor din mediul subteran speologic şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic”, declanşată la iniţiativa speologilor şi parlamentarilor bihoreni şi intrată în vigoare de la 1 ianuarie. Obligat să înfiinţeze un serviciu public judeţean salvaspeo, CJ Bihor nu a consultat, după cum prevedea legea, Corpul Român Salvaspeo (CORSA). Iar preşedintele CORSA, orădeanul Ionuţ Laţcu, se declară contrariat de aceast fapt: „Am aflat întâmplător că serviciul specializat în salvările subterane şi speologice a fost subordonat serviciului Salvamont deşi noi suntem pregătiţi pentru intervenţiile din peşteri şi avene. Legea adoptată în forma propusă de noi prevede ca numărul echipelor de salvare din fiecare judeţ să fie stabilit de comun acord cu CORSA. Noi ştim exact ce eforturi umane şi băneşti implică o salvare din peşteră”.
De cealaltă parte, salvamontiştii cred că numărul redus de salvări din peşteri faţă de cele montane justifică reunirea celor două servicii, drept pentru care s-au şi reorganizat, în decembrie 2006, în Serviciul Salvamont – Salvaspeo Bihor.
„Salvamont este pregătit atât pentru salvările montane cât şi pentru cele acvatice sau din subteran. Anul trecut, CJ Bihor ne-a alocat 1,3 miliarde de lei vechi pentru toate intervenţiile de acest gen precum şi pentru amenajarea unui sediu nou.”, asigură preşedintele salvamontiştilor Pinter Istvan, motivând astfel raţiunea economică a CJ Bihor de a nu mai cheltui în plus cu înfiinţarea şi asigurarea unui sediu pentru un serviciu paralel.
Însă chiar dacă CJ Bihor s-a prevalat de normele legislative care îi permit încheierea unui contract de prestări servicii cu orice societate sau ONG care are ca obiectiv de activitatea salvarea speologică, preşedintele CORSA este nemulţumit de lipsa de transparenţă. „S-ar fi cuvenit un studiu sau o licitaţie, să vedem cine şi cu câţi bani poate face salvările din peşteri. Astfel de intervenţii sunt foarte solicitante, atât din punct de vedere uman cât şi logistic. Ori noi ştim cel mai bine ce înseamnă aceasta.” încheie Ionuţ Laţcu precizând că Prefectura Bihor a fost sesizată de CORSA pentru a verifica legalitatea acţiunii CJ Bihor.
Cristian Horgos