O femeie a făcut, sâmbătă, o criză de spasmofilie, din cauza bruftuluielii controlorilor, pentru că nu a reuşit să composteze biletul. A fost chemată Ambulanţa, care i-a acordat primul ajutor. Unul dintre cititorii noştri a surprins momentul altercaţiei pe aparatul digital. Agenţii firmei „Detectiv” din Arad, care fac control pe mijloacele de transport din Oradea, nu sunt la prima aventură de acest gen.
Numeroase sunt cazurile şi reclamaţiile în care controlorii au aplicat amenzi pentru că nu funcţionau compostoarele sau pentru că oamenii nu au ştiut cum se compostează biletele. De asemenea, sunt recunoscute practicile „detectivilor” care dau amenzi selectiv.
Articolul „A făcut criză de spasmofilie”, apărut sâmbătă în Jurnal bihorean, în care se face referire la comportamentul controlorilor în mijloacele de transport ale OTL, a trezit interesul celor care au accesat site-ul www.bihon.ro. Reacţiile internauţilor critică, în cea mai mare parte, comportamentul controlorilor, dar şi nepăsarea celor responsabili de transportul comun în Oradea. Jurnal bihorean a transmis, vineri, articolul cu primele reacţii primarului municipiului Oradea, viceprimarilor şi directorului OTL spre lecturare şi pentru a lua măsurile care se impun.
Până duminică la ora 15, numărul reacţiilor pe Bihor Online a depăşit 40. Redăm în continuare câteva dintre mesajele postate, cu menţiunea că am încercat să eliminăm vulgarităţile, rasismele şi calomniile.
Aşa ştie Primăria să încurajeze pe conducătorii auto să folosească mijloacele de transport în comun, să se mai reducă efectele poluării, să elimine din noxele emanate de ţevile de eşapament şi să se mai reducă din traficul ăsta infernal. Cu aşa controlori şi tramvaie, dacă ai maşină, mai bine tot cu maşina, decât amenzi şi neobrăzare din partea controloriilor. Cică Oradea este oraş european. Peste 30 de anii… poate. (Elev)
Mă deranjeaza enorm atitudinea controlorilor, care, în lipsă de victime, se leagă de oricine. După mintea lor, comandată de singurul neuron din dotare, trebuie să compostezi biletul instantaneu, imediat ce ai urcat în tramvai/autobuz. Nu contează compostoarele înfundate cu bilete…
Pe de altă parte, sunt perfect de acord ca cei fără bilet să fie amendaţi! Însă, atunci când ai bilet şi trebuie să faci turul tramvaiului ca să găseşti un compostor bun şi esti amendat pentru asta…
Indiferent cât ne vom agita noi pe forum, OTL face legea cum vrea. Soluţia ar fi să boicotăm transportul în comun măcar o săptămână, dar aşa ceva e total necunoscut în România… Ce ar fi să mergem pe jos, cu taxiul, cu ce putem, iar tramvaiele şi autobuzele să circule goale? Nu tu încasări? Nimic? În Oradea transportul în comun e penibil, prost organizat şi scump pe deasupra! (Anonim)
Despre controlori şi atitudinea lor s-a mai scris şi se va mai scrie. Până când la OTL nu va ajunge o mână de „fier” care să conducă regia cum trebuie, în favoarea cetăţeniilor acestui oraş, până nu se va schimba conducerea şi va veni cineva responsabil, se va mai scrie mult şi bine de mizeria asta numită control de bilete şi tramvaie jerpelite. (Anonim)
Cu excepţia ziariştilor şi a forumiştilor revoltaţi, nici măcar un politician sau director nu a sărit în ajutorul cetăţeniilor. În oraşul ăsta nimic nu se va mişca cu voinţa orădenilor, ci doar ambiţia politicienilor există, şi aia e acolo unde au doar ei interese. (Anonim)
Nu vă stresaţi prea tare, că noi ne plângem aici de gunoaiele astea de controlori, pt. că noi suntem cei care îi întâlnim zilnic, ştim ce fac şi cum o fac. Cei care ar trebui să adopte măsurile drastice împotriva lor, circulă cu BMW-ul, Audi-ul, Mercedes-ul… şi nu mă faceţi să mai înşir cu ce, e clar că nu vor urca în vecii vecilor pe vreun mijloc de transport să vada şi ei ce şi cum…, doar n-or ajunge ei la nivel de plebe, marii boieri. (Carmen)
Problema controlorilor angajaţi de către OTL să verifice orădenii de „belete” nu e nouă, ea nu datează de o zi sau două, aşa cum nouă nu mai e nici atitudinea acestora faţă de cetăţeni. Mai mult decât indolenţa, atitudinea de macho a controlorilor iese la iveală când e vorba de persoane în vârstă sau copii… niciodată cand e vorba de rromi. Se vede că tovarăşul Lupău, ăl’ de e mare şef peste OTL, nu circulă cu tramvaiele. I-ar fi ruşine de imaginea sa din oglindă, dimineaţa. Asta ca să nu pomenesc nimic de respectabilul primar Filip, care se şi vede în Parlamentul European. Halal integrare în UE. Mă simt dator să ofer celor care nu au, şi vor să îi împărtăşească din gândurile de bine, numărul baştanului de la OTL, directorul Corneliu Lupău, cel care taie şi spânzură în tot ceea ce înseamnă transport local în Oradea. Îl puteţi contacta la numărul de mobil 0744.796.707. (Supărat)
Într-o zi am venit din Nufarul până-n Rogerius cu tramvaiul. La Crişul s-a urcat o prietenă de-a mea, precum şi controlorii. Nici nu s-au închis bine uşile tramvaiului, unul dintre ei (mai bronzat) a şi cerut biletele la control. Normal că prietena mea nici n-a apucat să composteze şi, la următoarea staţie, au dat-o jos. Nervoasă, am coborât şi eu cu ea. Au vrut să o amendeze cu 20 RON, dar fără să-i dea chitanţă. Vroiau să plece cu banii-n buzunar, bani de bere şi ţigări. Am făcut un scandal cu ei, până a venit o cunoştinţă de-a mea acolo, care e poliţist. Culmea era că ştiau că avem dreptate, iar când le-a zis poliţistul să o amendeze liniştit pe prietena mea şi apoi le face lor chitanţă şi o să-l însoţească la Poliţie, deja altfel stăteau lucrurile. Interesant, când au auzit asta, au zis că putem pleca acasă. (Ana)
Dacă merge omul în altă ţară este ţigan, hoţ în ochi altor oameni, şi ne mai întrebăm de ce? Păi vii încoace, să zicem, din Ungaria, te urci pe tramvai, se întâmplă două chestii: unu – vin hoţii de buzunare, te-au bunghit deja în staţia de tramvai şi te fac de portofel, doi – vine controlorul şi te ia la rost, mai ales dacă esti străin, că poate nu ştii tu neapărat româneşte, poate vorbeşti engleza şi el nu ştie şi te mai face şi de bănuţii tăi, adică îţi dă o amendă triplă şi poate te mai şi bate. (Anonim)
Am asistat şi eu odată la o scenă. Un bătrânel de la ţară nu ştia unde se compostează biletul şi tot încerca la butonul de alarmă, iar controlorul se amuza de numa, după care l-a dat jos şi l-a făcut troacă de porci. (Cami)
Aşa bine ştiu să citească, că atunci când au venit să mă controleze de bilet, am deschis portofelul să le arăt legitimaţia, dar s-a deschis pe partea unde aveam o poză de nuntă, şi când au văzut-o, au crezut că e legitimaţia şi au mers mai departe. Ha, ha ha. (Cosmin)
Compostoare cu bucluc
Aproximativ 500 de euro au costat fiecare dintre validatoarele (compostoare) de bilete montate pe mijloacele de transport ale OTL. Nu de puţine ori, compostorele de bilete nu funcţionează, călătorii fiind nevoiţi să facă turul mijlocului de transport pentru a-şi valida biletele. Alteori, pe bilet apar date eronate, atât în ceea ce priveşte ziua, cât şi numărul mijlocului de transport. Controlorii stau la pândă şi taxează astfel de momente. Cei care suportă consecinţele sunt călătorii.