„Am considerat util ca fiecare dintre regii şi direcţii să aibă o imagine asupra surselor bugetului local pe 2007. Trebuie să ştim unii despre alţii, despre proioectele şi sursele pe care municipalitatea le are şi le poate accesa”, a subliniat primarul, Petru Filip, în deschiderea prezentării.
Totalul bugetului municipal pe 2007 se previzionează să fie de circa 400 de milioane de lei. Cu aproximativ 33 de milioane de lei mai mic decât în 2006, ceea ce în procente înseamnă un minus de 8%. Veniturile proprii ale municipalităţii se vor ridica la peste 202 milioane de lei, în creştere faţă de anul trecut cu 3%. De la bugetul de stat sunt prelevate venituri de circa 121 milioane de lei, mai mici cu aproximatov 42 de milioane de lei comparativ cu 2006.
Cheltuieli
Cheltuielile pe 2007 vor fi mai mari cu 4%. În unele domenii cheltuielile vor creşte, mai mult, 34%, în domeniul serviciilor publice (iluminat, salubritate, spaţii verzi, drumuri), 25% în domeniul autorităţii publice, 20% în domeniul învăţământului. În altele cheltuielile vor scădea: cu 49% în domeniul subvenţiilor (OTL, CET, RAPAS), cu 45% datoria publică, cu 12% în domeniul acţiunilor sportive (FC Bihor, CSM, baze sportive). Gradul de îndatorare al municipalităţii a scăzut şi el. „Gradul de îndatorare este de 10%, faţă de 25% cât ar fi posibil. Să nu se sperie cineva că municipalitatea nu se va putea împrumuta pe 2007”, a declarat primarul.
Regii şi direcţii
Regiile şi direcţiile din Primărie şi-a prezentat şi ele proiectele pe 2007. Dacă Compania de Apă are cel mai mare proiect de investiţii de până acum, de 86,2 milioane de lei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare şi modernizarea staţiei de epurare, Electrocentrale Oradea şi-a propus investiţii de 48 de milioane de lei. OTL are în plan o listă de investiţii de circa 51 de milioane de lei, care cuprinde nu mai puţin de 18 obiective. Amintim dintre acestea achiziţionarea a 40 de automate de bilete, un dispecerat pentru urmărirea tramvaielor şi autobuzelor, achiziţionarea a zece tramvaie articulate. RAPAS îşi va îndrepta grosul investiţiilor spre modernizarea Pieţei Cetate, unde sectoarele de legume-fructe şi hala de lactate va fi supraetajată.
Proiectele puse ieri faţă în faţă vor fi supuse aprobării Consiliului Local, în şedinţa din 31 ianuarie. „Sunt câteva proiecte cu semne de întrebare în ceea ce priveşte finanţarea, în special în zona transportului OTL, dar şi în cazul Primăriei. În şedinţa din 31 ianuarie vom propune o strategie privind realizarea acestora”, a încheiat Petru Filip, prezentarea.
Dan Birta