Caraş-Severin, Romania

OBREJA – De ani buni, canalizarea comunei rămâne la stadiul de obiectiv îndrăzneţ pentru viitor.

De mai mult timp, în comună a fost introdusă apa curentă. Este vorba despre o reţea care deserveşte satele Obreja, Ciuta şi Iaz şi o altă reţea deservind satul Var, aflat la 6 km de centrul de comună. Dar, comuna neavând canalizare, apa uzată ajuge în pânza freatică. „De aceea, de câţiva ani, Primăria a întocmit un proiect de introducere a unei reţele de canalizare în Obreja, Iaz şi Ciuta, urmând să găsim o soluţie şi pentru satul Var. Am gândit aşa întrucât aşa era cel mai simplu”, aflăm de la primarul Ion Peia.

Mai întâi, proiectul a fost depus pe SAPARD acum vreo şase ani. A fost considerat eligibil, dar banii n-au venit. Apoi proiectantul l-a actualizat în permanenţă. Ulterior, Primăria a depus proiectul pe Fondul de Mediu, fiind respins. De ceva vreme, se află pe masa Guvernului care, deocamdată, tace.

De fonduri europene nu poate fi vorba, căci UE consideră aglomerări urbane localităţile cu minim 2.000 de locuitori. „Nu se consideră aglomerare urbană nici dacă două localităţi aparţinând aceleaşi comune sunt practic lipite una de alta. Uite aşa canalizarea în comună rămâne doar la stadiul de proiect pentru care Primăria a cheltuit bani mulţi”, spune trist primarul Peia. Iar acesta nu este singurul său motiv de supărare. 5 km de drum încă aşteaptă să simtă gustul asfaltului. Primăria are proiectul pregătit. Este vroba despre un proiect în valoare de un milion de euro, întocmit şi el mai demult şi depus astă primăvară la AFIR. Nici nu se gândea primarul Peia că nu va obţine finanţarea, căci proiectul avea punctaj bun la toate criteriile de eligibilitate. Aşa încât nu poate decât să aştepte deschiderea viitoarei sesiuni de finanţare pentru a redepune un proiect pe care deocamdată se depune praful şi care… va trebui actualizat în permanenţă.

Ce putem face pentru comună doar cu bani din impozitele pe case şi maşini şi cu ce mai vine de la Guvern?”, se întreabă primarul. Şi tot el răspunde. „Guvernul ne-a dat 400.000 de lei cu care am turnat asfalt pe DC 4, de la Var, şi pe un segmet din DC 12, în total 1,2 km. Prin forţe proprii am reparat un kilometru de trotuar la Iaz, am betonat 12 străzi din comună, am amenajat centrul civic”, aflăm de la primar. Şi desigur Primăria a organizat Festivalul „Achim Nica”, spre a cinsti memoria doinitorului Banatului, a cărui doină pare să cânte şi ea durerea satului. „Obreja are buget şapte miliarde de lei vechi. Spre exemplu, Caransebeşul are de şapte ori populaţia noastră şi de 100 de ori bugetul Obrejei. În condiţiile astea, ce poţi face pentru comună. Pentru canalizare, n-avem bani la buget. Ne trebuie fie fonduri UE, fie de la Guvern”, încheie primarul Peia.