Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Cu eforturi susținute, se poate salva industria reșițeană în tranziție de nicăieri spre niciunde. Este îndemnul lansat de administratorul judiciar Remus Borza la aniversarea de către UCMR a 245 de ani de industrie la Reșița.

„În 1989, România avea un consum de 80 de terawatt. Apoi s-a produs dezindustrializarea iar anul trecut consumul a fost de 52 de terawatt. Fără industrie, nu avem viitor. Asta ar trebui să înțeleagă cei care ne conduc”, sunt cuvintele sale. Remus Borza atrage atenția că țara a ajuns la cheremul firmelor străine care dețin două treimi din cifra de afaceri a României, creând doar un milion de locuri de muncă. În opinia sa, statul are obligația să dezvolte spiritul antreprenorial, să formeze meseriași, să susțină firmele românești, căci ele reinvestesc profitul și totalizează peste trei milioane de angajați. La rândul lor firmele trebuie să-și dezvolte vocația de a fi jucători pe piață. „Au fost firme care s-au încăpățânat să reziste, unele au reușit. Asta arată că se poate. UCMR exporta cândva în peste 50 de țări dar nu s-a putut adapta. În ultimii ani, situația s-a stabilizat și, din 2012, are profit. E însă puțin, un milion de euro pe an, și nu poate acoperi datorii de 200 de milioane. Peste două-trei luni, va trebui să venim cu un plan pe care să-l discutăm cu creditorii. Trebuie să insistăm pe conversia creanțelor în acțiuni, ca să nu ajungem să plantăm pomi și panseluțe”, a mai arătat Remus Borza.

Primarul Ioan Popa a dat asigurări că primăria va fi aproape de industria orașului. „Am discutat cu școli din alte județe, unde funcționează școli duale. Acolo există parteneriate între stat și întreprinderi, conform cărora tinerii care fac practică în întreprinderi primesc câte 200 de lei lunar de la fiecare din cele două părți. Așa se formează meseriașii. Am discutat deja cu conducerile școlilor din Reșița pentru a proceda așa și aici”, a încheiat primarul.