CARAŞ-SEVERIN – Câţiva locuitori din Berlişte şi primarii din zona Oraviţa ne-au sesizat faptul că închiderea celei mai vechi căi ferate din ţară i-a exilat de tot.
Calea ferată Baziaş – Oraviţa, cea mai veche din România rămâne închisă de mai bine de un an de zile, fără şanse de a fi redeschisă, cel puţin pentru moment. Mai exact, în 17 martie 2015 operatorul Regiotrans a pierdut licenţa sectorului Oraviţa – Iam, funcţional până în acel moment. Acum, contractul de închiriere nu mai e în vigoare, iar Sucursala Regională de Transport Feroviar de Călători Timişoara nu a mai introdus trenuri în circulaţie încă de atunci. Şi nici nu are de gând.
„E regretabil faptul că suspendarea circulaţiei trenului pe ruta Oraviţa – Iam îngreunează viaţa de zi cu zi a mai multor oameni, acest eveniment inducând în zonă implicaţii economice şi sociale. Sunt navetişti care au început să-şi piardă locurile de muncă, sunt vârstnici şi bolnavi care nu pot ajunge la medicii specialişti din Oraviţa. Alternativa – microbuzele private (care nu merg întotdeauna) sau autostopul – e mult mai scumpă. CFR a invocat lipsa de rentabilitate pe această rută, însă argumentăm că transportul feroviar este o necesitate socială“, se aminteşte într-o scrisoare semnată de mai mulţi locuitori, printre care primarii din Berlişte, Vrani, Răcăşdia sau Oraviţa. Pe lângă aceştia, sunt afectaţi şi locuitorii din Iam, Iertof, Milcoveni sau Vrăniuţ. Vorbim, totuşi, de cea mai veche cale ferată din ţară, a cărei construcţie a demarat în 1847 şi a fost terminată în 1854. Poziţia CFR-ului rămâne de neclintit: nu iese profit, nu circulă.