Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Evenimentele derulate în sănătate de la începutul acestui an au dus la o monitorizare strictă a condiţiilor igienico-sanitare din spitale. După ce a fost redus şi limitat programul vizitelor aparţinătorilor la patul pacienţilor acum, un control încrucişat în unităţile sanitare cu paturi se desfăşoară chiar în aceste zile. La final de lună vor fi evaluate rezultatele şi vor fi dispuse măsuri de conformare.

Ca să nu existe vreo bănuială, Direcţiile sanitare din alte judeţene activează în Caraş-Severin, aşa cum a noastră se află în control în alte judeţe. „E un control efectuat în baza unui ordin de ministru, la noi în județ aflându-se inspecţie din judeţele Călăraşi şi Giurgiu, în timp ce ai noştri se află în Timiş şi Dâmboviţa. Etapa de control se desfăşoară până în 25 martie, după un program prestabilit, urmărindu-se condiţiile igienico-sanitare, tot ce ţine de inspecţia sanitară – controlul deşeurilor, infecţiile intraspitaliceşti, fără să fie un rezultat direct al aşa-zisei psihoze la nivel naţional. Astfel de controale au mai avut loc“, ne-a explicat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei Județene de Sănătate Publică.

Legat de afecţiunile de care suferă mai mulţi nou-născuţi în câteva judeţe din ţară, situaţia este monitorizată şi în Caraş-Severin, însă cele câteva cazuri unde ancheta epidemiologică nu a găsit trunchi comun nu reprezintă o ameninţare directă. „Ar însemna să cădem în derizoriu să afirmăm în acest moment că sunt de vină sarmalele, laptele praf, carnea de vită ori programul «cornul şi laptele». Deocamdată putem cel mult să afirmăm că există o oarecare probabilitate ca aceste cauze să aibă ceva în comun. Cât timp vorbim de sugari, aceştia sunt vulnerabili la anumiţi germeni care, în anumite cazuri, determină sindromul hemolitic – uremic. Pe de altă parte, sunt cazuri înregistrate, pe tot parcursul anului, circa 8-10 cazuri pe centru universitar. Nu au fost temeri, pentru că nu era cazul. E prea devreme pentru o concluzie, dar când vine vorba despre igienă, încă avem probleme. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a arătat că sunt şi tulpini care se transmit de la om la om“, a explicat dr. Luca. O epidemie presupune existenţa unui focar comun, pe un teritoriul bine delimitat, într-o anumită perioadă de timp.