Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aşa a caracterizat preşedintele CCICS economia actuală a judeţului, acuzând lipsa unei pieţe bine conturate.

Conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului este de acord că, în condiţiile de fiscalitate şi ale lipsei investitorilor şi a unor strategii clare pe diferitele sectoare ale economiei, profit se poate face doar în umbra legii.

„Camera de Comerţ şi Industrie a scos prima ediţie a catalogului exportatorilor şi importatorilor din România, Ghidul investitorului şi catalogul anual Pro business. Toate aceste publicaţii sunt dedicate înlesnirii relaţiilor dintre agenţii economici şi crearea unor oportunităţi în funcţie de caracteristicile judeţelor în care se intenţionează a se deschide sau dezvolta o afacere. Din păcate, pentru ca economia – cărăşeană sau naţională – să funcţioneze în ansamblul ei sau pe sectoare, e nevoie de o piaţă, o îmbinare perfectă a cererii şi oferte. Caraş-Severinul, pentru sine, nu este o piaţă. Ca atare, atât producţia cât şi marketingul ar trebui reprofilate. Vestul ţării – Timiş, Arad, Bihor, Baia Mare – este saturat de investitori şi există posibilitatea ca aceştia să se orienteze şi spre noi, educând astfel cererea şi cristalizând o ofertă“, ne-a declarat Petru Buzzi, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin. (CCICS).

Membrii Camerei susţin nevoia reindustrializării autohtone, o dezvoltare puternică pe verticală ce ar putea concentra în jurul ei o dezvoltare orizontală. „UCMR are o piaţă şi în interior şi în exterior, dar s-a restrâns. Sunt cazuri similare, însă statul trebuie să investească în economie spre deosebire de partea socială. Ulterior se vor dezvolta serviciile. Din păcate, sufletul economiei cărăşene – IMM-urile – pier pe zi ce trece, lăsând în seama PFA-urilor greul taxelor economică către stat“, a adăugat Buzzi. Aproape toţi actorii din economia cărăşeană susţin faptul că oamenii de afaceri români nu sunt instruiţi pentru a face faţă realităţilor în domeniu, tocmai pentru că se studiază în instituţiile de profil doar partea teoretică, în baza unor acte normative şi a unei pieţe în perpetuă schimbare. „O problemă gravă pentru economie este evaziunea fiscală, iar partea cea mai tristă este că sunt destul de multe firme care fac evaziune ca să supravieţuiască, şi nu pentru a avea profit. Avem firme cărăşene cu rulaj şi cifră de afaceri impresionante, însă asta nu înseamnă profit. Am avut demersuri – Pactul de fiscalitate – pentru derularea unei politici fiscale sănătoase, şi încă mai sunt probleme în acest sens, dar lucrurile se mişcă. E adevărat că fără evaziune fiscală şi fără încălcarea legii nu s-ar fi creat atâtea averi în România. E la fel de adevărat că, dacă îţi deschizi o afacere şi respecţi legile şi îţi plăteşti taxele, în orice domeniu ar fi, nu poţi face avere. România este o ţară în care munca nu este plătită“, a mai explicat preşedintele CCICS. Judeţul s-ar putea dezvolta potrivit oamenilor de afaceri, în orice sector economic, însă o investiţie serioasă nu şi-ar găsi locul în acest moment în cel mai vehiculat domeniu.

„Clamăm turismul şi potenţialul în acest domeniu pe care le are judeţul nostru, însă avem probleme legat de calitatea slabă a serviciilor şi de lipsa «industriei spectacolului», a agrementului şi a activităţii haotice, cu precădere în zona Clisurii. Am mai spus că România nu are un proiect concret de ţară, dar m-aş mulţumi şi cu strategii clare pe sectoarele economice. Caraş-Severinul, cu unele excepţii notabile, dar foarte puţine, nu produce nimic. Mă refer nimic pentru necesităţile Caraş-Severinului, de la industria alimentară sau alte obiective de consum. Din păcate, din 2007, niciun investitor nu a venit la Camera de Comerţ să întrebe unde ar putea infuza capital. Dar nu avem nici forţă calificată de muncă, pentru că suntem toţi avocaţi, economişti sau altfel de absolvenţi de facultăţi şi nu mai avem lăcătuşi, sudori sau altceva de acest gen“, a mai explicat Buzzi.