Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cu mici variaţiuni, produsele solicitate de pacienţi se găsesc pe rafturile farmaciilor cărăşene.

Recent s-a încheiat controlul efectuat de către Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate la cele 70 de farmacii cu care instituţia are încheiate contracte.

„Am constatat că toate se aprovizionează continuu cu medicamente, iar în situaţia în care un produs nu se regăseşte pe stoc în momentul solicitării acestuia de către client se îndeplineşte obligaţia de a-l comanda şi procura în 24 de ore pentru afecţiunile acute şi în 48 de ore pentru cele cronice. Sporadic apar mici sincope pe acest segment, însă în aceste cazuri nu e vina unităţilor farmaceutice. De cele mai multe ori, medicamentele nu se regăsesc în depozite sau la distribuitori din cauză că respectiva formulă nu este importată o bună bucată de timp sau ajunge cu greu la noi în ţară“, a explicat Mirela Zeman, director de relaţii contractuale al Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.

Din motivele amintite, CAS nici nu poate lua măsuri coercitive împotriva unităţilor farmaceutice, care pot face dovada că au solicitat medicamentul la toţi distribuitorii. Datele prezentate au arătat că, şi în cazul în care perioadele de timp amintite sunt depăşite din cauze obiective, maximul perioadei de aşteptare pentru un anumit medicament este de o săptămână.

„Cât despre preţurile medicamentelor, ministrul Sănătăţii a anunţat că, în baza unui ordin, acestea vor scădea cu 20 până la 30%. Vom vedea şi impactul pe care acest act normativ îl va avea asupra sistemului sanitar şi farmaceutic“, a adăugat reprezentantul CAS.