REŞIŢA – Anul trecut, 19 cărăşeni au avut nevoie de intervenţie medicală după consum de substanţe psihoactive.
Potrivit datelor prezentate luni de către Centrul judeţean de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, la nivelul Caraş-Severinului consumul de droguri nu este alarmant, însă cele care continuă să câştige tot mai mult teren sunt marijuana şi SNPP denumite generic etnobotanice – de fapt canabinoizi sintetici.
„Fenomenul consumului de etnobotanice a evoluat, având ca principal efect scăderea vârstei consumatorilor, înregistrându-se tot mai multe cazuri în rândul elevilor de liceu cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani. Grupările criminale organizate au surse de aprovizionare independente, chiar ocazionale, şi interacţionează doar la nivelul consumatorilor. Există tendinţa refacerii unor grupări de tineri ce acţionau pe această linie de muncă, arestaţi în anii anteriori şi eliberaţi recent din penitenciar, aceştia având conexiuni în exterior, în special cu persoane stabilite în Spania“, a precizat subcomisarul Sorin Andriţoi, coordonatorul CPECA.
„Pe parcursul anului trecut s-au adresat centrului patru persoane dintre care trei au beneficiat de servicii de specialitate într-un număr de şase ședințe de caz. Problemele puse de consumul de substanţe psihoactive se remarcă şi prin faptul că, dacă în 2013 au existat 12 persoane care au ajuns la spitalele din județ, în 2014 numărul acestora a crescut la 19. Toate aceste cifre nu sunt relevante pentru că, pe de o parte, nu toţi consumatorii ajung la spital şi, pe de alta, există o reticenţă din partea lor de a ni se adresa, unii alegând să obţină consiliere în alt județ cu toată confidenţialitatea de care aceştia beneficiază dacă apelează la serviciile noastre“, a mai adăugat Andriţoi.