Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cuvintele, rostite cândva de Mihai Eminescu, au deschis joi una dintre acţiunile dedicate acestuia.

Şi Biblioteca Municipală Reşiţa a marcat joi 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu printr-o serie de acţiuni, ce au debutat la Colegiul Naţional „Mircea Eliade“, unde elevi din ciclul primar au evoca personalitatea marelui poet naţional printr-un recital de poezie, în cadrul unui program intitulat „Eminescu prin ochi de copil“.

Manifestările au continuat la Secţia pentru vârsta a treia a Bibliotecii Municipale (cea de pe Aleea Tineretului nr. 3, din cartierul Lunca Bârzavei), cu acţiunea intitulată „Să ne amintim de Eminescu“, în cadrul căreia a fost vernisată o expoziţie tematică de carte şi a avut loc un recital de poezie susţinut de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 7.

eminescu-oravita

Acţiunile s-au încheiat la sediul central al instituţiei (pe strada G.A. Petculescu nr. 1, în vechiul sediu al Bibliotecii Franceze), sub genericul „Limbă, cultură şi interculturalitate“, unde copii de la Centrul de Zi „ABC“ au oferit un moment artistic, iar trei tinere, voluntari ai Uniunii Democrate a Croaţilor din România, filiala Caraş-Severin, au realizat o prezentare bilingvă despre Mihai Eminescu. Aceeaşi locaţie a găzuit şi o expoziţie tematică de carte, dedicată aniversării a 165 de ani de la naşterea marelui om de cultură.

Tot joi, Biblioteca Judeţeană a continuat ciclul celor trei zile dedicat lui Eminescu şi culturii, prin activităţi care s-au concentrat în jurul Secţiei pentru copii. Iar la Biblioteca Bocşa, au luat cuvântul prof. Stela Boulescu, eminescologul Gheorghe Jurma şi preoţii Ionel Petrică şi Doru Melinescu, iar liceenii participanţi au prezentat un program literar şi muzical, în cadrul proiectului didactic „Dor de Eminescu“, după cum ne-a spus Gabriela Şerban, managerul instituţiei gazdă.

eminescu-bocsa

„Sub semnul lui Eminescu“ a fost numele unei acţiuni derulate tot joi, sub cupola Librăriei reşiţene „Semn de carte“, unde elevii de clasa a II-a de la Școala Gimnazială nr.2, coordonați de învățătoarele Mariana Brebenariu și Maria Ciontu, au citit şi recitat poezii, au vizionat un film documentar despre viaţa petului şi au ascultat melodii cu versuri din creaţia acestuia. A urmat un montaj literar artistic, „Dor de Eminescu“, a fost vernisată o expoziţie cuprinzând desenele tematice realizate de elevi, şi au putut fi achiziţionate cărţi care oglindesc opera şi viaţa poetului. Pentru Direcţia Judeţeană de Cultură, centrul manifestărilor s-a mutat, deloc întâmplător, la Oraviţa, unde au fost organizate alte activităţi închinate Zilei Naţionale a Culturii.